Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Breedbandinternet essentieel voor gezondheidszorg’

Toegang tot breedbandinternet is bepalend voor de gezondheidszorg. Dat stelt de toonaangevende Amerikaanse non-profit organisatie American Medical Informatics Association (AIMA) in een open brief aan de Amerikaanse regelgever FCC. Volgens de AIMA is breedbandinternet wereldwijd een belangrijke pijler onder het sociale aspect van de gezondheidszorg, maar er is meer mogelijk.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

AMIA is de officiële vertegenwoordiger van de International Medical Informatics Association, een onafhankelijke organisatie die een rol speelt bij het bevorderen van de toepassing van informatiewetenschappen in de moderne samenleving, met name op het gebied van gezondheidszorg, biowetenschappen en medicatie.

AMIA zelf telt 5.400 professionals op het gebied van informatica. In de brief aan de FCC, geschreven door AMIA’s president en chief executive Douglas Fridsma, schrijft hij dat zijn organisatie het sterk eens is met de stelling van de FCC dat “de gezondheidszorg wordt getransformeerd door de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van breedbandgerichte diensten en technologieën en de ontwikkeling van het draadloze medische apparatuur “.

Breedbandpenetratie VS boven 80%

Verder stelde Frisdma dat breedbandinternet het gebruik van mobile zorgtechnologieën bevordert en daarmee inmiddels een belangrijke rol bekleedt in het dagelijks leven van mensen. Uit cijfers van Pew Research blijkt dat de breedbandpenetratie in de VS eind vorig jaar op zo’n 73 procent lag.

Een groot aantal Amerikanen zonder toegang tot vast breedband gaf aan gebruik te maken van mobiele devices om toegang tot snel internet te krijgen. Op basis van recente cijfers van onderzoeksbureau ComScore blijkt dat de penetratie van smartphones in de VS eind vorig jaar boven de 80 procent lag. Vier jaar eerder lag deze nog net boven de helf (54%). Door de alomtegenwoordigheid van smartphones en de uitrol van 4G-netwerken neemt tevens het gebruik van mobiel internet en apps toe.

Vier aanbevelingen

In de open brief deed de AIMA vier aanbevelingen aan de FCC. Ten eerste wordt aangemoedigd om samenwerkingsverbanden op te zetten met lokale organisaties en agentschappen om de ontwikkeling van breedband-gerelateerde zorgoplossingen te stimuleren. Verder zouden chronisch zieken moeten worden verzekerd van toegang tot breedbandinternet en zou deze doelgroep verder in kaart moeten worden gebracht om gerichte diensten te kunnen aanbieden.

Verder dient er meer zorg te worden gedragen voor het evalueren van technologische zorgtoepassingen. AIMA pleit ervoor meer partijen bij dit proces te betrekken om tot betere resultaten te komen. Als laatste moet er meer oog zijn voor de privacy- en security-aspecten voor digitale zorgtoepassingen die worden geleverd via particulier breedband.

Onlangs nog zette de FDA, het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, een digitale divisie op om meer inzicht te krijgen in technologische ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg.

 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen