Digitale beslisondersteuning in Westfriesgasthuis, Waterlandziekenhuis

Het Westfriesgasthuis (Hoorn) en Waterlandziekenhuis (Purmerend) bieden voortaan een online keuzehulp aan voor patiënten met galstenen of liesbreuk. Met de digitale beslisondersteuning worden de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen ervan op een rij gezet, zodat patiënten beter hun keuze kunnen afwegen.

De afdeling chirurgie van het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis heeft ruim 70 patiënten uitgenodigd om de keuzehulp te gebruiken. De patiënt wordt door het ziekenhuis uitgenodigd om de keuzehulp in te vullen, nog voor het eerste consult bij de chirurg. De beslisondersteuning bestaat uit een online stappenplan en kan op computer en tablet ingevuld worden.

Keuze voor beste behandeling

De patiënt krijgt informatie over de aandoening en de behandelmogelijkheden en kan aan de hand van een aantal vragen aangeven wat belangrijk is voor hem of haar. Zo kan een patiënt met een liesbreuk bijvoorbeeld weinig last van pijn hebben en kiezen voor afwachten in plaats van opereren. Aan het einde volgt een samenvatting van de antwoorden. Met die informatie kan de patiënt vervolgens – in overleg met de chirurg – een keuze maken voor de behandeling die het beste past.

De eerste reacties zijn volgens de betrokken chirurgen positief. Door de keuzehulpen zijn patiënten meer betrokken bij de beslissing over hun behandeling. Dankzij de overzichtelijke informatie en het samenvatten van de behandelopties, kan de patiënt samen met de arts een passende beslissing maken en achter de behandeling staan.

Aandacht voor persoonlijke situatie

“Patiënten vinden het prettig om alle informatie al vóór het gesprek met de arts door te nemen,” vertelt chirurg Vincent Jongkind. “Daardoor zijn ze beter voorbereid op de afspraak en kunnen we nog meer aandacht hebben voor de persoonlijke situatie van de patiënt en zijn of haar voorkeuren. De consulten zijn ook een stuk gerichter, omdat mensen er al over hebben nagedacht.”

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIENT+, dat ook keuzehulpen voor andere aandoeningen en ziekenhuizen ontwikkelt. Vooralsnog is de keuzehulp voor twee aandoeningen ingericht: galstenen en liesbreuk. Na de pilot wordt bekeken of de keuzehulp voor andere aandoeningen ingericht kan worden.

Stimuleren digitale beslisondersteuning

Digitale beslisondersteuning vormt samen met telemonitoring van hartfalen de toepassingsgebieden waarbij sinds januari 2018 komende twee jaar een brede Vliegwielcoalitie van zorgpartijen aan opschaling werkt. Dat werd destijds bekend gemaakt door Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland, tijdens de ICT&health conference in Utrecht. De Patiëntenfederatie is aanjager van de Vliegwielcoalitie.

De Patiëntenfederatie wil dat digitale innovaties zoals thuismonitoring van hartpatiënten digitale keuzehulpen gaan leven in elk ziekenhuis. Zij startte daarom in 2017 het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Door deze samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en leveranciers moeten meer mensen kunnen profiteren van e-health en digitale ondersteuning. Patiënten hebben zelf ook een stem in het versnellen van innovaties.

Zorgverzekeraars vergoeden kosten

Eind juli kwam naar buiten dat ziekenhuizen die de met een goed plan komen voor de invoering van telebegeleiding bij hartfalen, of digitale keuzehulpen die patiënten helpen bij beslissingen over een behandeling, kunnen rekenen op ondersteuning van de zorgverzekeraars. Deze ondersteuning maakt deel uit van samenwerking binnen de Vliegwielcoalitie.

Vanuit de triple aim (gezondheidsbevordering, verbetering van kwaliteit van zorg, daling van zorgkosten) wordt samengewerkt aan vernieuwing van zorgprocessen. De gezamenlijke ambitie is om zorginnovaties in twee jaar tijd op te schalen. Dit doen de initiatiefnemers door samen met partijen uit het veld te werken aan landelijke dekking.

Telemonitoring in de praktijk

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen in het najaar met elkaar over welke zorg moet worden vergoed. De vier grootste zorgverzekeraars hebben het ondersteunen van digitale innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid in het kader van de Vliegwielcoalitie. Recent maakten onder meer het Martini Ziekenhuis (Groningen) en het Haga Ziekenhuis (Den Haag) projecten bekend op het gebied van telemonitoring van hartfalen.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?