Drones bieden nieuwe mogelijkheden in de strijd tegen muggen

17 oktober 2016
Nieuws

“Muggen zijn een gevaar voor de volksgezondheid, ze zijn een plaag en economisch zijn ze niet goed voor een land en de mensen”, aldus wetenschapper Ken Clarke van de universiteit van Adelaide, Australië. "Drones bieden geweldige mogelijkheden in de strijd tegen muggen”

De drones worden gebruikt om broedplaatsen van muggen eerder te ontdekken en uiteindelijk moeten ze ook in staat zijn om muggenlarven te doden, zo zegt Clarke in een interview.  

Drones zijn goedkoper en sneller

"Ze maken het voor ons mogelijk om toegang te krijgen tot gebieden die wij anders lastig kunnen bereiken. Bij veel broedplaatsen van muggen in kwelders en moerasgebieden moeten we uren lopen om kleine poeltjes te controleren op aanwezigheid van muggen. Het gebruik van drones is goedkoper en sneller”, zegt Clarke.

“Er zijn drie fases in muggencontrole en detectie. De eerste is om de poeltjes te ontdekken waar muggen zich zouden kunnen bevinden. De tweede fase is het checken van deze poeltjes en tenslotte de laatste fase, een manier vinden om larvicide in de kleine poeltjes te krijgen waarmee de larven gedood kunnen worden. Larvicide is in kleine stukjes verkrijgbaar en één drone kan meerdere van deze stukjes tegelijk vervoeren."

We hebben de oorlog niet gewonnen

Een andere wetenschapper blij met deze vinding, Dr. Weinstein, professor aan de universiteit van Zuid-Australië, zegt: “je moet wel onder de indruk zijn van evolutionaire geschiedenis. Ik bedoel, muggen beten de dinosauriërs al en ze zijn sindsdien grotendeels ongewijzigd.”

“We hebben malaria klop gegeven, maar ziektes evolueren. We hebben de oorlog tegen de muggen niet gewonnen. Kijk naar het aantal opkomende besmettelijke ziekten die door muggen overgebracht worden als Zika, Chikungunya en het West-Nijl virus. Wat we nodig hebben zijn nieuwe originele technieken om dit te bestrijden en drones zijn daar een onderdeel van.”