Elizabeth Holmes, oprichter van Theranos presenteert haar “minilab”.

vr 5 augustus 2016 - 12:51
Nieuws

Elizabet Holmes, CEO van Theranos, sprak op de technische conventie van the American Association for Clinical Chemistry. Ze kwam niet om de aantijgingen van afgelopen jaar te weerleggen, maar juist om te vertellen over hun nieuwe doorbraak, de Theranos Sample Processing Unit, oftewel het "miniLab", een apparaat om bloed te testen dat de controversiële Edison machines moet doen vergeten.

Dit minilab heeft het format van een printer en kan bloed testen met slechts 160 microliters bloed, waarvoor je slechts in je vinger hoeft te prikken. Ze liet testresultaten zien van 11 tests, waaronder eentje voor het Zikavirus. Volgens het bedrijf is het echter mogelijk om maar liefst 40 tests uit te voeren.

De testresultaten die Theranos liet zien op de conventie (de presentatieslides kunt u hier bekijken) zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd, maar komen uit eigen studies. Daarnaast moet het nieuwe apparaat nog worden goedgekeurd door de US Food and Drug Administration. Tot nu toe is er al 1 product voor bloedtesten goedgekeurd door de FAD, de test voor Herpes.

Video van de minilab:

###Theranos Minilab###
Het nieuwe apparaat wordt omschreven als een prototype, maar de technologie en techniek dat het apparaat gebruikt worden al lange tijd gebruikt door artsen en wetenschappers, zo zegt Geoffrey Baird, professor aan de Universiteit van Washington. “de technologie dat ze hebben laten zien is bekend en bestaat in andere vormen, in sommige gevallen zelfs nog compacter”, zo zegt hij. Hij noemde het prototype een afleidingsmanoeuvre om de aandacht af te leiden van de problemen met de Edison machines.

In het CBS This Morning rapport over Theranos verteld AACC president Patti Jones dat zij, na het zien van het werk, gelooft dat Theranos weldegelijk haalbare technologie heeft.

Bekijk hier het interview met Elizabeth Holmes:

###Holmes-minilab###