Empathische chatbot Verne helpt mensen met beweegklachten

di 20 februari 2024 - 13:00
fysiotherapie
Chatbot
Nieuws

Chatbot Verne, een initiatief van Verne Health, is een innovatie die goed past binnen de snel toenemende digitalisering bij fysiotherapeuten. Als geavanceerde triagetool en beweeg-assistent biedt het platform, onder meer in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, een nieuwe benadering voor zelfzorg op het gebied van bewegen. Deze technologie, die 24/7 toegankelijke en gepersonaliseerde zorg faciliteert, is een vernieuwend voorbeeld van digitalisering. Allereerst zijn de mogelijkheid voor patiënten om zelfdiagnose te doen en de aanwezige opties tot zelfmanagement bijzonder. Opvallend is dat deze chatbot in staat is om empathisch te reageren.

De oprichting van Verne Health door Jelle Heisen, een voormalig topsporter en ervaren fysiotherapeut, resulteerde onder meer in de creatie van Chatbot Verne. Deze tool versnelt het herstelproces van patiënten en werd onlangs gehonoreerd met een nominatie voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 tijdens de Utrechtse voorronde van dit event. Liesbeth de Bock, voorzitter van de jury in Utrecht, prijst de Chatbot Verne vanwege de potentiële vermindering van zorggebruik en de doordachte aanpak.

Digitaliseringsslag fysiotherapie

De digitalisering binnen de fysiotherapie, aangewakkerd door de pandemie, heeft geleid tot de adoptie van diverse technologieën. Het loopt van remote trainingen tot en met het gebruik van  smartwatches en VR-brillen. Deze vooruitgang stelt patiënten in staat om kwalitatieve zorg op afstand te ontvangen en biedt fysiotherapeuten meer middelen om hun behandelingen te verfijnen met behulp van data.

Een proefschrift van Koen Verburg laat bijvoorbeeld zien dat fysiotherapeuten met een digitaal dashboard steeds meer zicht kunnen krijgen op de effectiviteit van hun behandelingen. Dit kan dankzij een goede registratie en de analyse van gestandaardiseerde metingen.

Chatbot Verne integreert empathie

Chatbot Verne onderscheidt zich door expliciet empathie te integreren in het zorgproces. Deze benadering vermindert angst en stress bij patiënten en versterkt hun vermogen tot zelfzorg. Liesbeth de Bock legt graag uit waarom deze innovatie is genomineerd voor de zorginnovatieprijs: “Het is een concrete zorginnovatie die eigenlijk al in staat is om zorggebruik te verminderen, de aanpak is goed schaalbaar en heeft een goed doordachte aanpak. Met dat laatste bedoel ik dat er een duidelijke focusgroep achter zit, de inhoud is wetenschappelijk onderbouwd en de aanpak is gedegen. Chatbot Verne heeft veel potentie om ook de landelijke winnaar te worden.”