European Robotics Week kijkt naar cocreatie robots in ouderenzorg

Robotica wordt steeds breder toegepast in de medische wereld: van chirurgische robots die ondersteunen bij operaties tot robots die zorgtaken overnemen. Tijdens de European Robotics Week (ERW) in Amsterdam worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotontwikkeling belicht. ERW 2016 vindt in 32 steden in Europa tegelijk plaats, Amsterdam is hoofdlocatie.

Het ERW-evenement wordt in Nederland gehouden van 19-22 november op het Marineterrein in Amsterdam en staat volledig in het teken van kansen en innovaties van robots in de zorg. EuRobotics is initiatiefnemer van ERW en heeft als doel om robotontwikkeling dichter bij de mens te brengen. Tijdens de zesde editie van ERW wordt met 350.000 mensen Europawijd volgens EuRobotics samen de ouderenzorg van de toekomst gecreëerd onder het motto ‘robots at your service’.

Samen robots en bots ontwikkelen die het onafhankelijk leven van ouderen verlengen en verbeteren is de gedachte achter ERW 2016. Met nieuwe ontwikkelingen en service robots kunnen ouderen in de toekomst langer zelfstandig wonen en wordt ouderenzorg vanuit huis verbeterd verhoogd. Behalve het betrekken van ouderen bij technologie, stimuleert ERW 2016 de deelname van vrouwen in technologie en pleit de organisatie voor vernieuwd onderwijs voor kinderen.

Oplossingen voor ontzorgen zorg

Door ouderen maar ook jongeren bij de ontwikkeling van robots te betrekken wordt gezocht naar oplossingen voor het ‘ontzorgen van de zorg’ én wordt de toekomst van robots bepaald, zo stelt de initiatiefnemer. Willen oudere mensen liever door een jong persoon gewassen worden of door robots? Zijn robots in de zorgen een gevaar of een uitkomst? Op dit soort thema’s wordt tijdens ERW 2016 ingegaan.

Tijdens een 48 uur durende hackathon, gaan multidisciplinaire talenten samen op zoek gaan naar apps en simpele IT-oplossingen om het ouderen langer zelfstandig te laten zijn. Iets vergelijkbaars vond recent plaats in Den Haag, voorafgaand aan de derde Haagse Zorginnovatiebijeenkomst die vrijdag 7 oktober werd gehouden. Een virtual reality-platform voor senioren was toen winnaar van de vierdaagse hackathon ‘Zorg voor Ouderen’.

Tijdens panelsessies discussiëren experts van de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld over hun visie van robots in de zorg en gaan in op de ethische kwesties omtrent robots. Verder zijn er workshops waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwste technologieën zoals 3D print robots en Virtual Reality. Daarnaast kan de waarde die sociale en service robots kunnen toevoegen, in levende lijven worden ondervonden in de robot showroom.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?