Franciscus Gasthuis zet slimme matras in voor monitoring complicaties

di 1 mei 2018 - 09:58
Early-Sense-op-verpleegafdeling-Longgeneeskunde
Innovatie
Nieuws

Het Franciscus Gasthuis (Rotterdam) gaat het EarlySense systeem patiëntveiligheidssysteem inzetten. Dit systeem meet via een sensor onder het matras continu en contactloos de belangrijkste vitale functies bij patiënten, zoals hartritme, ademhalingsfrequentie en beweeglijkheid. Voordeel is dat een patiënt niet vastligt aan draden of snoeren. Bij een mogelijke complicatie ontvangt de verantwoordelijke verpleegkundige een alarm op de kleine draagbare pieper. Het besluit tot de aanschaf is genomen na een succesvolle pilot op de verpleegafdeling longziekten.

Het systeem is in alle 28 bedden van de afdeling geïnstalleerd. Volgens afdelingsmanager Lex Kahlmann zijn er levens mee gered en valincidenten voorkomen. EarlySense - vroegherkenning - waarschuwt namelijk ook in een vroegtijdig stadium als een verwarde patiënt het bed dreigt te verlaten, met het risico op een valincident. Het ziekenhuis zegt in deze innovatieve technologie te investeren omdat deze de verpleegkundigen ondersteunt in de aandacht en verzorging van vitaal bedreigde patiënten. Daaronder bevinden zich veel kwetsbare ouderen.

Slimme matras onderdeel veiligheidssysteem

De toepassing van innovatieve technieken, de aandacht voor patiëntveiligheid in het algemeen en voor kwetsbare ouderen in het bijzonder zijn speerpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland, aldus een persbericht. Volgens Lex Kahlmann is het EarlySense systeem een belangrijke ondersteuning van de verpleegkundigen: “De technologie is mooi een hulpmiddel, en maakt inmiddels deel uit van het totale veiligheidssysteem, waarbij de rol van de verpleegkundige altijd voorop staat.” Het Franciscus Gasthuis maakt deel uit van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Sinds 2018 is Franciscus Gasthuis & Vlietland erkend als topklinisch ziekenhuis.

Slimme matras vaker ingezet

Slimme matrassen worden elders in Nederland ook al ingezet. In 2016 bijvoorbeeld, in het project ‘Sensing Clinic’ van het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis en Fujitsu. Sensing Clinic ging slimme pleisters verbinden met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen om vitale functies (bloeddruk, hartritme, slaapritme etc.) en bewegingen van de patiënt gedurende een ziekenhuisopname beter te kunnen monitoren. Verpleegkundigen moeten hierdoor beter inzicht krijgen in de toestand van een patiënt. Fujitsu werkt ook sinds 2017 samen met de Sint Maartenskliniek om beweging en andere vitale waarden van patiënten te meten tijdens het slapen (via een matras) en overdag (sensor op enkels of scheenbeen. Deze gegevens geven een completer beeld van de conditie van de patiënt. Doordat de voortgang dag en nacht wordt bijgehouden, ontstaat een nauwkeuriger beeld van de vorderingen die de patiënt maakt.

Slimme matras bij Zorgspectrum

Verder gaat zorginstelling Zorgspectrum dit jaar aan de slag met een slimme matras in het kader van een project van VWS en negen verpleegtehuizen. Zij gaan met technologiepartners innovatieve toepassingen inzetten om de zorg voor hun cliënten te verbeteren. Ze krijgen daarbij ondersteuning van VWS. Het ministerie wil zo tonen dat er opties zijn om zorg te verbeteren met onder meer arbeidsbesparende technologie. Na afloop van het traject zal het verpleegtehuis – en de technologie-aanbieder – met het mooiste resultaat tijdens de e-healthweek 2019 de titel ‘Zorgvernieuwer 2019’ krijgen. Het slimme matras kan volgens Zorgspectrum verschillende dingen meten: of iemand in of uit bed gaat bijvoorbeeld. Aan de in- en uitbedsignalering kan een alarm worden verbonden, dat betrouwbaarder is dan de veelgebruikte alarmpalen. Het systeem verlicht de werkdruk én geeft extra informatie waarmee de zorginstelling de zorg voor bewoners kan verbeteren. Zie hier een video over het EarlySense-systeem: https://youtu.be/dyMPo1E91lc   Meer weten over  zinnige zorginnovaties en de implementatie? Op 22 juni krijgen honderden zorgprofessionals tijdens de ICT&health World Conference inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden op het snijvlak van zorginnovatie en de implementatie. Wilt u ook aanwezig zijn? Stel dan hier uw ticket veilig! Want ook dit keer geldt, vol is echt vol.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!