Search
Close this search box.
Search

Grote investering in persoonsgerichte behandeling huidziekten

Het onderzoeksproject BIOMAP krijgt 20,8 miljoen euro ondersteuning van het European Innovative Medicines Initiative (IMI) om het leven van psoriasis- en eczeempatiënten, de twee meest voorkomende ontstekingsziekten van de huid, te verbeteren. Onderzoekers van het Radboudumc gaan binnen dit project werken aan het bestuderen van biomarkers in nieuwe 3D-huidmodellen.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland kampen met de huidaandoeningen eczeem en psoriasis. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn om de symptomen van deze huidziekten te verlichten, heeft lang niet iedereen daar baat bij.

Door het analyseren van de data van meer dan 50.000 patiënten gedurende vijf jaar, willen de onderzoekers van BIOMAP inzicht krijgen in de belangrijkste verbeteringen die geboekt kunnen worden voor een beter begrip van de ziekte, zorg en toekomstige therapieën.

Biomarkers

Het Europese BIOMAP-team bestaat uit onderzoekers van 26 academische instellingen, vijf bedrijven en vijf patiëntenorganisaties. Door het analyseren van het grootste patiëntenbestand ooit op het gebied van de huidgeneeskunde en het uitvoeren van geavanceerd moleculair onderzoek op cel- en weefselniveau, hopen de onderzoekers ook biomarkers te kunnen vinden die de persoonlijke variatie in het verloop van de ziekte kunnen voorspellen. Mede hierdoor kan een persoonsgerichte behandeling ontwikkeld worden voor deze chronische ontstekingsziekten van de huid.

Huidmodellen

Het Radboudumc krijgt een bijdrage van 258.000 euro voor de functionele analyse en validatie van de gevonden biomarkers in geavanceerde 3D-huidmodellen die op de afdeling Dermatologie zijn ontwikkeld. Het is voor het eerst dat IMI een dergelijk groot onderzoek in de dermatologie ondersteunt.

“BIOMAP biedt een unieke kans om nieuwe inzichten te verkrijgen in het ontstaan, het verloop en de behandeling psoriasis en eczeem. Ons onderzoek maakt het mogelijk om in de toekomst deze biomarkers in te zetten voor een persoonsgerichte behandeling en geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen”, zegt onderzoeker Ellen van den Bogaard.

Eerdere investering

In 2017 investeerde IMI 12 miljoen euro in een project naar de toepassing van imagingtechnieken in medicijnonderzoek. Het project genaamd TRISTAN wordt uitgevoerd door een publiek-private samenwerking van 21 Europese bedrijven en kennisinstellingen. Onderzoekers van het Radboudumc leiden een deelonderzoek naar de verdeling van biologicals in het lichaam. Het onderzoek loopt tot 2022.

Het doel van het project is om toepassing van imagingtechnieken in het medicijnonderzoek te versnellen. Specifiek gaat het om de beoordeling van de toxiciteit van medicijnen voor lever en longen, en de verdeling van biologicals door het lichaam. Naast een financiering van 12 miljoen van IMI, investeren de deelnemende bedrijven, waaronder Bayer en GlaxoSmithKline, een gelijkwaardig bedrag.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?