IKNL verlaat X, Zuyderland doneert computers, en bestuurswisselingen

7 juni 2024
Digitalisering
Nieuws

Deze week kort zorgnieuws over het besluit van het IKNL om X (voorheen Twitter) de rug toe te keren, digitale afspraakinformatie bij het LUMC en de donatie van oude computers van het Zuyderland aan een school in de regio. Verder ook nog aandacht voor een tweetal bestuurswisselingen, bij het Zuyderland en InEen.

IKNL verlaat X

Op 1 juli zal het Integraal Kankercentrum Nederland, IKNL, niet meer communiceren op X (voorheen Twitter). Het IKNL is tot dat besluit gekomen omdat het van mening is dat het social media netwerk niet meer aansluit bij de publieke waarden zoals integriteit, transparantie en rechtvaardigheid.

Daarnaast heeft het IKNL steeds meer signalen ontvangen van organisaties, academici en onderzoekers die het platform verlaten, onder meer vanwege het gebrek aan moderatie en de toename van discriminerende content. Het IKNL kijkt momenteel naar mogelijk andere communicatiekanalen, zoals Mastodon, een open source ‘concurrent’ van X.

Digitale afspraakinformatie

Patiënten die een afspraak hebben op een van de poliklinieken van het LUMC kunnen alle informatie rondom de afspraken sinds deze week (3 juni, red.) digitaal raadplegen via het patiëntenportaal van het LUMC. Patiënten ontvangen een e-mail met daarin verwijzing naar mijnLUMC.

Op mijnLUMC vinden patiënten nu alle informatie over afspraken en behandeling. Wie nog geen login voor mijnLUMC heeft, kan deze online aanmaken. Patiënten die toch lieven nog een fysieke brief willen ontvangen, kunnen dat in mijnLUMC onder het kopje ‘Mijn gegevens’ bij ‘Toestemmingen’ aanpassen of dit doorgeven aan de balie bij de polikliniek.

Oude computers naar opleiding

De ICT-afdeling van het Zuyderland Medisch Centrum heeft zo’n 180 beeldschermen, 100 computers, 14 laptops, enkele oude servers en netwerkapparatuur aan het Vista College geschonken. De leerlingen van het ICT Lyceum leren hoe ze de apparatuur op een duurzame manier kunnen hergebruiken en geven het een tweede leven. Voorafgaand aan de donatie zijn alle pc’s uiteraard volledig gewist en is de apparatuur administratief verwijderd.

Het Greenteam van Zuyderland (dat het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid binnen Zuyderland verder ontwikkelt) vindt dit ‘een mooie manier om de volgende generatie op weg te helpen naar een duurzamere en bewustere samenleving’.

Vicevoorzitter RvT Zuyderland

Op 1 juli start Maurice van den Bosch als vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Zuyderland. Naast zijn werkzaamheden als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), het Nederlands Kanker Instituut, heeft Van den Bosch als hoogleraar interventieradiologie en heeft ruime ervaring in de zorg als ziekenhuisbestuurder, medisch specialist en onderzoeker.

“Zuyderland is een prachtige zorgorganisatie, verantwoordelijk voor de hele zorgketen. Het topklinisch profiel, de grote maatschappelijke verantwoordelijkheid in de regio en de bevlogenheid van de medewerkers, maken het een voorrecht om toe te mogen treden tot de Raad van Toezicht van Zuyderland”, aldus van den Bosch.

Nieuw bestuurslid InEen

Paulus Lips is met ingang van 1 juni door de Algemene Ledenvergadering van InEen unaniem benoemd als lid van het InEen-bestuur. Lips wil, vanuit zijn uitgebreide ervaring als huisarts en zorgbestuurder, binnen InEen een bijdrage leveren aan het verder brengen van de samenwerking en verbinding in de (eerstelijns)zorg.

“De uitdagingen waar we in de zorg voor staan vragen om samenwerking en verbinding, en vooral in de eerste lijn. Dat is een van de speerpunten van InEen en daar werk ik vanuit het bestuur van InEen graag aan mee”, aldus Lips.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.