Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Informatieberaad laat professionals werken met Persona’s

Op 10 september vond bij het ministerie van VWS de vierde Meet Up van het Informatieberaad Zorg plaats. Het thema was: ‘En IK dan? De reis van de persona’s’. De deelnemers aan de Meet Up maakten kennis met de persona’s Govert, Marijke, Theo, Selin, Kaylee en Teun. In de ochtend en middag konden de bezoekers kiezen uit ruim 25 workshops, onder andere over digitale toegankelijkheid, cyber security en e-health. Tijdens de workshops werden de deelnemers uitgedaagd om zich te verplaatsen in de belevingswereld van de persona’s.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Bij de opening van de vierde Meet Up van het Informatieberaad presenteerde Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS, het boekje ‘Informatiereizen in de zorg’. De bezoekers van de Meet Up ontvingen dit boekje tijdens de eerste workshopronde. Werken met persona’s moet zorgprofessionals en beleidsmakers helpen bij het centraal stellen van de patiënt. Tijdens de plenaire afsluiting blikte Erik Gerritsen samen met de aanwezigen terug op de bijeenkomst.

De Meet Up werd afgesloten door de CEO-Raad. ‘CEO’ staat voor Chief Experience Officer. De CEO-raad is een groep ervaringsdeskundigen, die meedenkt met VWS over onderwerpen die raken aan zorg en ICT. Zij deelden hun eerste inzichten met Gerritsen. Een belangrijk conclusie van de dag was dat het werken met persona’s helpt om je te verplaatsen in de klantreis van mensen met een zorgvraag.

Verplaatsen in persona niet eenvoudig

“Ik was vandaag Theo en dat was leerzaam en leuk”, was één van de reacties na afloop van de workshops. “Toen ik de klantreis van Theo maakte, merkte ik dat het nog niet eenvoudig is om je je volledig in hem te verplaatsen”. Veel deelnemers kwamen er tijdens de dag achter dat de persona’s veel van elkaar verschillen. Een andere reactie van één van de deelnemers was daarom veelzeggend: “Ik heb mij nooit gerealiseerd dat de klantreizen in de zorg zo verschillend voor mensen zijn.”

In het boekje ‘Informatiereizen in de zorg’ zijn de zes persona’s van het Informatieberaad beschreven. Hierin is algemene informatie opgenomen over wat de meerwaarde van het werken met persona’s is en hoe klantreizen in de zorg kunnen verlopen. Een persona is de verpersoonlijking van een specifieke klantgroep. Geen algemene beschrijving, maar een concreet, zorgvuldig opgesteld profiel van een persoon die een groep uit de samenleving vertegenwoordigt. Een ‘levend’ mens, voor iedereen herkenbaar en tot de verbeelding sprekend.

Expertcommunity van start

Een week eerder, 4 september is de Architectuurcommunity Zorg, als eerste expertcommunity van het Informatieberaad Zorg, van start gegaan met een online samenwerkingsomgeving op het nieuwe platform van het Informatieberaad Zorg.

De Architectuurcommunity Zorg is een netwerk van informatiemanagers, IT-architecten, informatieanalisten, chief information officers (CIO’s) en andere mensen met een interesse voor informatie, techniek en architectuur. Ze werken (online en offline) in verschillende werkgroepen aan adviezen en analyses over onderwerpen als: de informatiepositie van burgers, zorgdata, standaardisatie, stelselbrede afspraken, inzet van nieuwe technologieën, privacy en informatiebeveiliging.

Het nieuwe platform moet er voor zorgen ervoor dat leden van de community efficiënt en gemakkelijk kunnen samenwerken, snel kennis kunnen delen en hun netwerk kunnen uitbreiden. Alle informatie zoals uitnodigingen voor bijeenkomsten, werkdocumenten, verslagen, het laatste nieuws en een ledenlijst is bij elkaar gebracht op het platform.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen