Internationale samenwerking, innovatie nodig tegen gezondheidsdreiging

do 18 oktober 2018 - 09:11
Bill-Gates-1
Digitalisering
Nieuws

Bill Gates en Angela Merkel roepen op tot een betere distributie van innovatie en solidariteit in de gezondheidszorg. De medeoprichter van Microsoft en de Duitse bondskanselier deden hun uitspraken tijdens een gezamenlijke algemene sessie van de Grand Challenges Annual Meeting 2018 en World Health Summit in Berlijn op 16 oktober. Andere sprekers waren onder meer WHO directeur-generaal Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus en de Noorse premier Erna Solberg.

Hun boodschap was dat innovatie voor een gezondere, veiliger en meer welvarende wereld gestimuleerd moeten worden. Die innovaties zijn nodig om gezondheidsgerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) te realiseren. Bill Gates onderstreepte als mede-bestuursvoorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation dat er een grote kloof is tussen verbazingwekkende innovaties en grote uitdagingen in diverse delen van de wereld. “Innovatie is er in vele vormen,” stelde Gates. “Het betekent niet altijd iets heel nieuws verzinnen. We moeten meer aandacht besteden aan de nieuwe innovaties in vaak verwaarloosde gebieden.

Verkeerde verdeling innovatie

Gates herinnerde zijn publiek eraan dat er vaccins beschikbaar zijn voor de ziekten die mensen doden. Het probleem ligt niet in het gebrek aan innovatie, maar in de verkeerde verdeling ervan. De huidige instrumenten zijn niet genoeg om de gezondheidsuitdagingen van de wereld aan te pakken. Er zijn leiders in de wetenschap en in de politiek nodig om de benodigde stappen te zetten. Volgens de Duitse Bondskanselier Merkel is gezondheid een mensenrecht en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Multilateralisme zorgt er voor dat iedereen meeprofiteert. Werken aan een betere gezondheid is iets dat wereldwijd opgepakt moet worden, en een investering in gezondheid is volgens de kanselier een investering in mensen. Zij bepleitte in haar speech samenwerking voor een betere gezondheid, een beter gezondheidssysteem en leefomgeving en moderne medicijnen.

Innovatieve zorgtoepassingen voor iedereen

Volgens dr Tedros Adhanom Ghebreyesus is vooral fragmentatie een gevaar. Er wordt te veel in silo’s gewerkt, wat leidt tot duplicatie en inefficiency. daarnaast is het een uitdaging om innovatieve zorgtoepassingen en behandelingen voor iedereen beschikbaar te krijgen. De Noorse premier Erna Solberg legde een focus op gelijkwaardige toegang tot technologie. Innovatie heeft volgens haar een sleutelrol bij het boeken van vooruitgang in Sustainable Development Goals (SDG’s). Helaas heeft niet iedereen het geld voor of toegang tot deze technologie. Solberg: “Innovatie betekent moed hebben om dingen anders te doen. Om ervoor te zorgen dat de innovatie waar we aan werken de juiste is, moeten we onszelf blijven afvragen, waarom we innoveren, hoe we innovatie willen verspreiden waar dat het meest nodig is en of we deze innovatie voor onszelf zouden accepteren.”   [caption id="attachment_28288" align="aligncenter" width="640"] Bill Gates, Bill &Melinda Gates Foundation, Angela Merkel, bondskanselier Duitsland, Erna Solberg, minister president Noorwegen en Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal World Health Organization tijdens de Grand Challenges Annual Meeting op 16 oktober 2018 in Berlijn.[/caption]  

Digitale innovaties

Vooral in zich ontwikkelende landen zijn er nog zeer basale dreigingen voor de gezondheid. Zo waren er in 2016 mondiaal 216 miljoen malariagevallen en zo’n 445.000 malariadoden. Tuberculose leidde tot zo’n 1,67 miljoen doden. Digitale innovaties zoals telemedicine, zorg-op-afstand, mobile health, AI en big data zorgen in westerse landen voor verbetering van veel zorgprocessen en -toepassingen en de ontwikkeling van nieuwe medicatie en persoonlijke behandelingen. Nu moet dit ook in ontwikkelende landen beschikbaar komen.

Oplossingen urgente problemen

Opgericht door de Bill & Melinda Gates Foundation, de Foundation for National Institutes of Health, de Wellcome Trust en de Canadian Institutes of Health Research in 2003, probeert het Grand Challenges-initiatief daarom de beste en slimste mensen aan te moedigen oplossingen te vinden voor de meest urgente problemen waar mensen in de derde wereld mee geconfronteerd worden. Grand Challenges-partners hebben inmiddels meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in meer dan 2.300 innovaties uit 91 landen om onder meer vaccins te maken en te verbeteren, resistentie tegen geneesmiddelen te bestrijden en de voedingswaarde en veerkracht van gewassen te verbeteren. Tijdens de kondigde de Stichting aan dat zij een nieuw Europees kantoor heeft geopend in Berlijn, het tweede in Europa na de oprichting van het kantoor in Londen in 2010.

Projecten voor digital, mobile health

Van de projecten die dit jaar werden gepresenteerd tijdens de Grand Challenges Annual Meeting in Berlijn, hadden er veel betrekking op digital en mobile health. Voorbeelden zijn:
  • Verbetering van medicijntrouw - dit project is bedoeld om tuberculosepatiënten te helpen hun medicatie op de juiste manier te nemen, door gelabelde blisterverpakkingen en op mobiele telefoons gebaseerde bewaking en meldingen.
  • Diagnose van longontsteking via telefoon - de uitdaging is om diagnoses van longontsteking te vereenvoudigen door algoritmen te ontwikkelen die hoest en ademhalingsgeluiden analyseren tijdens slaap die is opgenomen op gangbare apparaten zoals mobiele telefoons.
  • Verbetering van de toeleveringsketens van vaccins - een cloudgebaseerd supply chain-platform dat real-time gegevens over vraag en aanbod van vaccins toegankelijk maakt via de mobiele telefoon. Het zou de immunisatiedekking voor kinderen wereldwijd moeten maximaliseren.
  • Geneesmiddelen bijhouden - op mobiele telefoons gebaseerd ‘prikbord’ om de beschikbaarheid en vraag naar vaccins en geneesmiddelen te bewaken om beter in te spelen op de behoefte en afval te verminderen.
  Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!