Amsterdam manifesteert zich in Nederland in toenemende mate als centrum voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorg. Dat stelt consultancy-organisatie KPMG. De zorgsector wordt na een langzame start steeds aantrekkelijker om digitale innovaties voor te ontwikkelen.
Met een totaal van 21 startups telt de hoofdstad op dit moment in ons land het grootste aantal jonge ondernemingen dat zich met digital health bezighoudt. Amsterdam wordt gevolgd door Nijmegen met 10 startups en Delft met 6 beginnende bedrijven die zich specifiek met nieuwe zorgtechnologie bezighouden.Uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures blijkt dat de huidige startups in Nederland zich met name bezighouden met telemedicine, waarbij telecommunicatie en informatietechnologie worden ingezet om op afstand klinische zorg te kunnen bieden. Verder richt een groot aantal startups zich op instrumenten voor zelfmanagement, waarbij patiënten op eigen initiatief en gelegenheid een diagnose kunnen stellen eneen behandeling in gang kunnen zetten.
Volgens Daniël Horn van KPMG Innovative Startups zijn ehealth-startups wereldwijd in opkomst en Nederland vormt hierop geen uitzondering. Horn: "Hoewel het aantal startups relatief nog beperkt lijkt, zien we de laatste jaren een duidelijke toename van startende bedrijven die zich met digitale zorg bezighouden. Op dit moment kent Nederland ruim 60 startups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Hiervan zijn er vorig jaar 16 opgericht.”
Drempels voor groei
Horn geeft aan dat KPMG wel drempels ziet voor de verdere groei en het succes van digitale of ehealth-startups in Nederland. Zo slagen deze startups er slechts in beperkte mate in om geld op te halen bij durfkapitalisten en de initiatieven die zij ontplooien zijn nog voornamelijk lokaal gericht. Voor bestaande aanbieders van zorg is het bovendien lastig om te bepalen welke technologieën duurzaam toegevoegde waarde kunnen leveren.“Bovendien zijn er zo veel kleine innovaties dat het niet gemakkelijk is om de impact ervan in te schatten. We zien ook dat aanbieders van zorg veelal geen financiële prikkel hebben om nieuwe werkwijzen uit te testen die de zorg goedkoper en beter kunnen maken. Daarnaast is de effectiviteit van de ontwikkelde technologie vaak nog niet onderzocht en bewezen.”
Voldoende kansen
Omdat de zorgsector vrij traditioneel is en niet snel innovaties omarmt, bleek deze sector de afgelopen tien jaar voor veel startups een golfbreker en daarmee een voor digitale startups onaantrekkelijke sector om zich op te richten. Toch zien KPMG en Volta Ventures inmiddels voldoende kansen voor startups in de zorgmarkt.De gezondheidszorg is zelfs één van de meest veel belovende sectoren voor innovatie door zowel bestaande als nieuwe spelers, stelt Filip Vandamme van Volta Ventures. Zaken zoals een toenemende vergrijzing en meer nadruk op preventie in plaats van genezing bieden hiervoor aanknopingspunten.
Vandamme, “De patiënt van vandaag is een kracht om rekening mee te houden en is steeds meer in controle van het proces en de beleving. Met informatie van het internet gaat hij steeds vaker de discussie aan over het behandelplan. De patiënt wil handige toepassingen om zorg zelf te regelen, willen zelf recepten bestellen en digitaal een afspraak kunnen maken met de dokter. De Nederlandse consument is dan ook klaar om nieuwe toepassingen te omarmen. Deze veranderingsbereidheid zal bij de Nederlandse zorgaanbieders de druk opvoeren om hun diensten uit te breiden en te digitaliseren."