Search
Close this search box.
Search

LUMC komt met nieuwe VR-video’s voor onderwijs

De afdeling Interne Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat Virtual Reality (VR)-video’s vaker inzetten bij het geven van onderwijs. Onder leiding van prof. dr. Marlies Reinders en in samenwerking met het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden zijn er voor dit doel nieuwe 360-graden VR-video’s ontwikkeld.

Bij deze VR-video’s wordt een situatie uit de praktijk nagebootst met behulp van een speciale bril of op een computer, aldus het LUMC. De gebruiker kan dan in alle richtingen om zich heen kijken en de gefilmde ruimte onderzoeken. In juni 2018 kregen studenten van de master Geneeskunde tijdens het Introductie coschap (ICO) voor het eerst onderwijs met VR-brillen. Sindsdien krijgt iedere maand een nieuwe ICO-groep les met de VR-brillen.

VR-video’s voor onderwijsdoelen

Reinders nam eerder al het initiatief bij twee video’s die werden opgenomen in de operatiekamer (OK) in het LUMC tijdens een niertransplantatie en- donatie, uitgevoerd door transplantatiechirurg dr. Volkert Huurman. Deze video’s worden voor diverse doeleinden gebruikt. Zo kunnen studenten geneeskunde alvast een virtueel kijkje nemen op de OK, voordat zij aan de coschappen beginnen. Arts-assistenten en studenten van de Summer School Leiden Oxford Transplantation Summer School (LOTS) gebruiken de video’s vooral om te leren over de chirurgische procedures.

De afgelopen maanden is er een toepassing ontworpen waarmee studenten toegang krijgen tot een virtuele versie van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde, ter voorbereiding op de coschappen. Ook is er een 360-graden video gemaakt over het herkennen van onprofessioneel gedrag. Aan de hand van een praktijksituatie gaan studenten op zoek naar voorbeelden van onprofessioneel gedrag. De bevindingen uit de video worden na afloop in een werkgroep besproken.

Deel uitmaken van praktijk

“Het was een hele bijzondere oefening,” vertelt co-assistent Lars Bosman. “Je maakt haast deel uit van de praktijksituatie en juist dáárom leer je ontzettend veel van deze ervaring. Bij situaties waarbij je het fout ziet gaan, wil je het zelf in de praktijk beter doen.”

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan een nieuwe 360 VR-applicatie. Hierin zal de gebruiker worden blootgesteld aan een acute situatie op de verpleegafdeling. “De kijker ervaart hoe het is om aanwezig te zijn bij een spoedsituatie waarbij in teamverband een patiënt wordt opgevangen”, vertelt Arianne Pieterse van de afdeling Interne Geneeskunde. “Door middel van interactie in de app zal de kijker naast het observeren ook oefenen met reageren op vragen vanuit het team.”

VR, AR steeds vaker ingezet

Virtual en Augmented Reality (VR/AR) worden steeds vaker apart of samen gebruikt in de zorg. Dat gebeurt zowel voor behandelingsdoeleinden – door artsen, voor patiënten – als voor onderwijsdoelen. Op het gebied van AR doet onder meer het ROC Midden Nederland dit voor onderwijs op het gebied van medische zorg. Studenten in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen sinds collegejaar 2017 met behulp van een 3D-bril en mixed reality de anatomie en bewegingen van bijvoorbeeld hun eigen enkel tot in detail onderzoeken.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?