Maxima bezoekt iZi-ervaarwoning, project Haags Ontmoeten

ma 4 juni 2018 - 09:07
Maxima-bezoekt-iZi-Den-haag-scaled
Innovatie
Nieuws

Koningin Máxima heeft vrijdagochtend 1 juni een werkbezoek gebracht aan de iZi-ervaarwoning en het project ‘Haags Ontmoeten’ in Den Haag. De bezoeken stonden in het teken van innovaties in ouderenbeleid en ouderenzorg, zoals de gemeente Den Haag die vorm wil geven. De koningin legde de bezoeken af als gast van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zegt dat gemeenten er voor moeten zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente Den Haag stelt er aan te hechten een seniorvriendelijke stad te zijn. In dat kader organiseerde de gemeente vorig jaar onder meer de Age Friendly Cities conferentie. Den Haag is in 2015 als eerste stad van Nederland toegetreden tot het netwerk van Age-Friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat volgens de gemeente bij een seniorvriendelijke gemeente niet alleen om gezondheid, veiligheid en zorg, maar bovenal om vitaliteit en leefplezier en om de juiste infrastructuur zodat ouderen in hun eigen buurt zelfstandig kunnen blijven wonen. Digitale zorginnovatie maakt hier ook deel van uit, zoals leefstijlmonitoring en persoonalarmering.

iZi: technologische ondersteuning senioren

Koningin Máxima werd in de iZi-ervaarwoning rondgeleid door twee ervaringsdeskundige ambassadeurs van het project iZi Gezond Lang Thuis. Zij lieten haar kennismaken met diverse technologische oplossingen die behulpzaam kunnen zijn wanneer ouderen langer thuis blijven wonen. Omdat ouderen zelf het beste kunnen aangeven wat wel en wat niet handig is, krijgen zij in Den Haag de kans om diverse producten uit te proberen en hun ervaringen te delen. Na de rondleiding vond een gesprek plaats met professor Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde en directeur Leyden Academy, mevrouw Elisabeth de Vries, coördinator van het actieprogramma Den Haag Seniorvriendelijke stad en mevrouw Betty Boomsma, beleidsmedewerker ouderen, Xtra welzijn. Onderwerp van gesprek waren de ontwikkelingen in het ouderenbeleid dat leefplezier en vitaliteit van mensen centraal stelt. Aansluitend werd het project Haags Ontmoeten in wijkcentrum De regenvalk op het Regentesseplein in Den Haag bezocht. Om zelfstandig en gelukkig te leven is het cruciaal dat de omgeving van ouderen rekening houdt met en respect heeft voor kwetsbare, vergeetachtige en eenzame buren en klanten. Haags ontmoeten wil een spil zijn in iedere wijk om mensen en organisaties samen te brengen. En ook hier geldt dat de vraag wat er nodig is bij de ouderen zelf wordt neergelegd.

Werkbezoeken gericht op zorginnovatie

Al eerder bracht Koningin Máxima werkbezoeken die zijn gericht op zorginnovatie:
  • In 2014: het Futurelab voor de Zorg in Driebergen-Rijsenburg, dat innovatieve zorgoplossingen en -technieken ontwikkelt, waardoor ouderen en chronisch zieken zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.
  • November 2016: Enschede, bij Roessing, Research and Development, dat zich richt op innovatie in de revalidatiezorg.
  • April 2017: de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar zij met psychiaters en patiënten sprak over innovatieve ontwikkelingen in de psychiatrie.
  • Oktober 2017: Parnassia in Den Haag. Daar stonden vroege detectie en preventie van psychoses centraal en de toepassing van verwenzorg in de langdurige psychiatrie.
Meer weten over de iZi, zinvolle zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.