Search
Close this search box.
Search

Mini-orgaan helpt bij kiezen juiste medicijn

Een buiten het lichaam gekweekt mini-orgaan kan helpen om de effectiviteit van medicatie bij individuele patiënten met taaislijmziekte (CF) te voorspellen. Dat hebben onderzoekers van het UMC Utrecht onlangs kunnen aantonen. Hiermee komt maatwerk in medicatie ofwel personalised medicine dichterbij. Artsen krijgen namelijk de mogelijkheid om een medicijn voor te schrijven dat het beste aanslaat bij zijn patiënt.

Mini-organen – ook wel organoïden genoemd– worden opgekweekt in het laboratorium met behulp van stamcellen. In Nederland gebeurt dit steeds vaker. Zo is het Maastricht UMC+ samen met MAASTRO clinic, een onderzoek begonnen naar de combinatie van protonentherapie met andere behandelingen (zoals chemo- en immunotherapie). Daarvoor maken de wetenschappers van beide instellingen gebruik van gekweekte mini-orgaantje.

Gepersonaliseerde medicatie

Eén van de potentiële voordelen van deze mini-organen is volgens de onderzoekers van het UMC Utrecht dat je er medicatie op kunt testen, zonder problemen voor, of effect op de patiënt zelf. ‘Zo’n mini-orgaan kan een arts vertellen welke medicatie bij welke patiënt aanslaat, en welke niet. Op deze manier is het mogelijk om gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen’, aldus een nieuwsbericht van het universitair ziekenhuis.

In het kader van de studie zijn drie verschillende medicijnen bij 24 patiënten met verschillende vormen van taaislijmziekte onderzocht. De effecten van deze medicijnen konden duidelijk worden gekoppeld aan de eerdere effecten van deze medicatie op de mini-darmen.

“We hadden al eerder bij twee patiënten laten zien dat een mini-orgaan kan worden gebruikt om medicatie voor te schrijven”, vertelt onderzoeker Jeffrey Beekman – die samen met kinderlongarts Kors van der Ent het onderzoek leidde. “Dit onderzoek laat voor het eerst zien hoe betrouwbaar voorspellingen kunnen zijn voor de individuele patiënt.”

Horizon 2020-studie

Doordat de mini-organen in een biobank worden opgeslagen, konden de onderzoekers bestaande en toekomstige geneesmiddelen in het laboratorium aan individuele patiënten koppelen. Het UMC Utrecht leidt sinds januari 2018 een grote (EU) Horizon 2020-studie waarin dit voor 500 patiënten met de meest zeldzame vormen van taaislijmziekte verder onderzocht wordt. Kors van der Ent hierover: “Dit is voor het eerst dat we de voorspellende waarde van mini-organen voor individuele patiënten hebben gemeten.”

Taaislijmziekte is een ernstige en ongeneeslijke ziekte. De erfelijke ziekte komt in Nederland bij zo’n 1.500 mensen voor – waaronder bij meer dan 800 volwassenen. De afgelopen jaren is er steeds meer mogelijk geworden om de symptomen van taaislijmziekte te bestrijden en het ziekteproces te vertragen. De kwaliteit van leven bij patiënten met taaislijmziekte is dan ook al een stuk beter dan vroeger. De levensverwachting ligt gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in Cell Reports.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?