MMC combineert 3D-techniek met robotarm bij kijkoperaties

do 22 november 2018 - 07:09
3D-techniek-geeft-chirurg-dieptezicht-bij-leveroperatie-MMC-scaled
Tweedelijn
Nieuws

Het Máxima Medisch Centrum zet in haar nieuwe operatiecomplex in Veldhoven voortaan 3D-schermen en –brillen in bij kijkoperaties aan de lever of darm. Omdat de specialist bij het opereren diepte ziet, kan er volgens het MMC nauwkeuriger geopereerd worden in vergelijking met het 2D-beeld dat bij een traditionele kijkoperatie getoond wordt. De technologie wordt gecombineerd met een afgelopen zomer geïntroduceerde robotarm.

Bij kijkoperaties wordt geopereerd zonder een grote wond te maken. Via kleine sneetjes in de buik worden operatie-instrumenten en een camera in de buik gebracht. De chirurg kijkt op een scherm mee. “Met de nieuwe 3D-techniek combineren we de voordelen van een open buikoperatie, namelijk goed zicht, met het snellere herstel van een kijkoperatie”, stelt chirurg Wouter Leclercq. De techniek wordt vooralsnog ingezet bij operaties aan darm, lever, prostaat of bijnier. Het gaat hier om gedetailleerde ingrepen die vaak lang duren en waarbij nauwkeurigheid belangrijk is. Bij kortere operaties wordt de 3D-techniek nog niet ingezet. Landelijk claimt het MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties (laparoscopie). De afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie werken hierin nauw samen en maken gebruik van de nieuwste technieken. Door jarenlange ervaring kunnen vrijwel alle operaties uitgevoerd worden via een kijkoperatie.

3D-techniek in combinatie met robotarm

Het MMC noemt de combinatie van de 3D-techniek met de robotarm uniek. Dit operatie-instrument wordt als een verlengstuk op de arm van de chirurg bevestigd wordt. De punt volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. Afgelopen juni is voor het eerst geopereerd met behulp van de robotarm. De techniek wordt voornamelijk ingezet bij maagdarm-, lever- en longoperaties, omdat hierbij relatief veel gehecht moet worden. Chirurg Leclercq: “De voordelen van deze kijkoperaties zijn groot: er zijn minder complicaties, de patiënt herstelt sneller en ligt korter in het ziekenhuis. Een moeilijkheid van deze techniek is het hechten in kleine ruimtes van het lichaam én het platte zicht via een televisiescherm. Beide punten lossen we op met een combinatie tussen 3D-techniek en de robotarm. Per operatie bekijken we welke techniek er nodig is en dit bespreken we met de patiënt.”

Nieuw operatiecomplex

MMC heeft op locatie Veldhoven een nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Het complex heeft acht nieuwe hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer. Recent verhuisden de eerste operatiewerkzaamheden al naar het nieuwe complex. Deze maand wordt het complex officieel geopend.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!