Nederlands project exoskelet voor dwarslaesie-patiënten veelbelovend

Binnen de gezondheidszorg worden steeds vaker robots ingezet om artsen en patiënten te ondersteunen bij alledaagse activiteiten en het Nederlandse Symbitron-project meldt hoopvolle resultaten van proeven met uitwendige skeletten voor dwarsleasie-patiënten.

Het Symbitron-project ging in 2013 van start in Nederland in samenwerking met wetenschappelijk teams uit Zwitserland, Italië, Ijsland en het Verenigd Koninkrijk en sindsdien werkt het team aan oplossingen voor patiënten met letsel aan de ruggengraat.

De wetenschappers gebruiken hiervoor een exoskeleton dat het neuromusculaire systeem activeert en de patiënt (deels) tot beweging krijgt en het herstel van het motorisch systeem bevordert. De oplossing beschikt over een gepersonaliseerde man-machine interface die reageert op gebruikers en omgeving.

“Klinische tests hebben aangetoond dat hardware en software kunnen worden aangepast aan de specifieke kenmerken van deze onderwerpen, wat een bewijs is van de haalbaarheid van onze unieke aanpak”, legt prof. Van der Kooij uit.

Verbetering snelheid, balans en motivatie

De wetenschappers ontwikkelden vervolgens een trainingsomgeving en protocollen voor zowel patiënten als artsen en proeven toonden aan dat hardware en software beiden in staat bleken zich aan te passen aan de eigenschappen van hun gebruiker. De resultaten zijn veelbelovend: alle deelnemers aan het onderzoek die al mobiel waren hadden via de oplossing hun loopsnelheid en hun balans weten te verbeteren.

Van de niet-mobiele patiënten slaagden twee ervan erin om weer mobiel te worden. Sowieso zorgde de training voor een hogere motivatie om verder in het herstelproces te komen.

Meerdere toepassingen mogelijk

De onderzoekers willen nu bekijken of meerdere aandoeningen via het Symbitron-project kunnen worden behandeld. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan de ondersteuning van mensen die een beroerte hebben gehad en waarbij bepaalde lichaamsfuncties niet of gedeeltelijk functioneren.

Het Symbitron-project is onderdeel van het Future and Emerging Technologies-programma (FET) van de Europese Commissie. Het project is gefinancierd door het Seventh Framework Programme van de Europese Unie.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?