Nederlands robothart in de race voor Britse financiering

vr 24 januari 2020 - 09:42
Nieuws

Drie jaar geleden zag hartchirurg prof. dr. Jolanda Kluin een robot-zeester die gemaakt was van een zacht biotechnisch materiaal met bewegende siliconen armen. Dat bleek het eureka moment te zijn dat leidde tot het idee om een robothart te ontwikkelen. Een hybride kunstorgaan, gemaakt an stamcellen en biotech.

Het robothart project staat nu op een shortlist voor het ontvangen van 30 miljoen Britse pond aan financiering van de British Heart Foundation (BHF). Het wordt gezien als een radicale nieuwe benadering voor het genezen van grote hartaandoeningen. In 2019 ontving het robothart project al 3,5 miljoen euro subsidie van de Europese Unie.

Een robothart dat klopt als een echt hart

Kluin sprak tijdens de bijeenkomst waarop de shortlist aangekondigd werd. "Er is behoefte aan radicale nieuwe oplossingen. We zijn decennia verwijderd van het bouwen van een levend hart uit de eigen cellen van een patiënt, als we daar ooit al in zullen slagen. Ongeveer drie jaar geleden zag ik een foto van een zachte robotachtige zeester die kon bewegen en zwemmen als een levende zeester." Het eureka moment waarop het idee voor de ontwikkeling van een robothart geboren werd.

"Plots zag ik het potentieel om de voordelen van biologie samen te voegen met de kracht van zachte robotica voor het ontwikkelen van een hybride kunsthart", aldus prof. Kluin. "Een kunsthart dat klopt als een echt hart en een oplossing biedt voor hartfalen. Zachte robotachtige kunstmatige hartspieren bootsen precies het menselijk hart na. En het wordt omzoomd door de eigen cellen van de patiënt die stolling, infectie en afstoting voorkomen."

Draadloze energieoverdracht

Het pompende hart moet worden aangedreven door een 'jas' die verbonden is met een spoel onder de huid. Daarmee wordt de benodigde energie voor het robothart draadloos overgedragen. Vergelijkbaar met de draadloze oplader van een smartphone. "Door deze draadloze energieoverdracht zal de patiënt echte vrijheid ervaren", aldus Kluin.

Het robothart is samen met nog drie projecten genomineerd voor de financiering door de BHF. Twee van die projecten doen onderzoek naar het aanpassen van genen van mensen die een erfelijke hartaandoening hebben. De derde 'concurrent' omvat het creëren van een vaccin voor hartaanvallen en beroertes en het ontwikkelen van wearable technologie, zoals dit project uit Duitsland, om hartaandoeningen in realtime te volgen. De winnaar wordt later dit jaar bekendgemaakt.