De chemotherapie van patiënten in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) wordt sinds maandag 18 september niet langer gemaakt door apothekersassistenten, maar door een zogeheten cytostaticarobot. Het OLVG is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in de Benelux en één van de 50 ziekenhuizen ter wereld die met de innovatie gaat werken.
Volgens het OLVG kan de geavanceerde robot van leverancier Stäubli de chemotherapie nog nauwkeuriger bereiden wordt zo bovendien het werken voor apothekersassistenten veiliger. Het bereiden van chemo is namelijk een arbeidsintensieve werkzaamheid die zeer veel nauwkeurigheid vereist. Tot nu toe werd dit dagelijks gedaan door de apothekersassistenten. De robot kan het werk grotendeels overnemen, zodat de assistenten meer tijd krijgen voor complexere bereidingen.Robot verkleint kans blootstelling chemotherapie
Voor de apothekersassistenten en apothekers betekent de komst van de robot een andere manier van werken. De afgelopen maanden hebben de assistenten daarom een intensieve training gevolgd. Apothekersassistente Karima Chichaoui: “Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd . De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen.”Ziekenhuisapotheker Mirjam Crul stelt dat de robot ‘gravimetrisch’ werkt. Dat betekent dat weging van flacons, zakken en vloeistof plaatsvindt in een nauwkeurige balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd door middel van hoogtesensoren en fotoherkenning.
Officieel heet de robot ‘TX40’. De assistenten en ziekenhuisapothekers van OLVG hebben de robot de naam Kymo gegeven. Deze naam komt uit een periode dat apothekersassistente Wies van der Mei van OLVG in Amerika internationale kampen voor tieners met kanker begeleidde. De kinderen hadden het altijd over “my Kymo”, waarmee ze hun chemo bedoelden.