Ommelander Ziekenhuis neemt twee VRiendjes in ontvangst

29 mei 2019
VRiendje
VR
Nieuws

Deze week heeft het Ommelander Ziekenhuis namens Horus VR Experience twee VRiendjes in ontvangst mogen nemen. Een VRiendje bestaat uit een kleine robot met camera en een VR-bril. Via de robot kun je een liveopname maken of een video afspelen wat met een VR-bril gevolgd kan worden.

het Ommelander Ziekenhuis heeft de beschikking over de VRiendjes dankzij de opbrengst van Het Tafelhuis 2018 en een financiële bijdrage van Horus VR Experience. Afgelopen december waren er in Winschoten vier dagen lang allerlei acties waarmee geld werd ingezameld voor Het Tafelhuis. Initiatiefnemers van Het Tafelhuis zijn de Ronde Tafel Winschoten (RT41), Rotary Winschoten en 41 Club Winschoten.

Dankzij de inzet van vrijwilligers van RTV GO! en het beschikbaar stellen van zendtijd door RTV GO! waren de acties vanuit de Klinker in Winschoten live op deze zender te volgen. Veel mensen (zowel bedrijven als particulieren) kwamen naar de Klinker om daar een persoonlijke donatie te doen voor het goede doel, namelijk de Vrienden van het Ommelander Ziekenhuis locatie Lucas, die graag 1 of 2 VRiendjes zou willen schenken aan de kinderafdeling van het ziekenhuis. Ook de opbrengst van de Santa Run 2018 ging naar dit goede doel. Met beide acties werd het recordbedrag 26.116,64 euro bijeengebracht.

Een VRiendje is geschikt om een patiënt tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis bepaalde activiteiten zoals een les op school of een verjaardag waar hij anders bij zou zijn, toch te laten meemaken. Het robot VRiendje staat bijvoorbeeld in de klas. Het opgenomen patiëntje in het ziekenhuis heeft de VR-bril op en kan dan door te bewegen met zijn hoofd zien wat er allemaal in de klas gebeurt.

VR vaker ingezet om rust bij patiënt te creëren

Virtual reality wordt steeds vaker ingezet voor minderjarige patiënten, met name om hen gerust te stellen of hen voor te bereiden op een operatie. Zo biedt het Het Erasmus MC-Sophia kinderen en hun ouders sinds kort de mogelijkheid om voorafgaand aan een ziekenhuisbezoek via virtual reality een kijkje te nemen in het ziekenhuis. Hiervoor ontwikkelde het ziekenhuis de virtuele personages Joep, Beer en Olli die kinderen rondleiden in tien verschillende ziekenhuiskamers waaronder de echokamer, de prikkamer en de gipskamer.

https://www.youtube.com/watch?v=GpnwCt7aGSo
Een VRiendje is geschikt om een patiënt tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis bepaalde activiteiten zoals een les op school of een verjaardag waar hij anders bij zou zijn, toch te laten meemaken.

Ook voor volwassen patiënten zijn er inmiddels genoeg mogelijkheden om via VR ondersteuning te krijgen voorafgaand aan een operatie. Het Tilburgse Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) zet bijvoorbeeld videobrillen in om patiënten zich voorafgaand aan een operatie te laten ontspannen en om afleiding te geven bij pijnbehandelingen. De videobrillen van leverancier RelaxMaker worden ook ingezet in de kamer waar de pijnbehandelingen plaatsvinden.

​​​​​​​​​​Patiënten van het Groningse UMCG die voor kanker behandeld worden, kunnen zich sinds vorig jaar met behulp van een virtual reality-app beter voorbereiden op hun bestraling. Zij krijgen een virtuele tour over de afdeling Radiotherapie en het protonentherapiecentrum van het UMCG. Het doel is dat zij vooraf al goed weten wat zij kunnen verwachten tijdens de behandeling.