Fietslabyrint maakt fietsen op een hometrainer aantrekkelijker

ma 27 mei 2024 - 14:10
VR
Nieuws

Bij GGZ Eindhoven beschikken ze sinds kort over een fiets waarmee cliënten 700 verschillende interactieve routes kunnen fietsen. Langs de piramides van Gizé, helemaal naar de andere kant van de wereld of gewoon door de wijk waar ze zijn opgegroeid. Het is de perfecte oplossing voor wie niet meer zelfstandig buiten kan fietsen of om het binnen fietsen met een hometrainer leuker te maken.

Kim Nooren, agoog en zorgregisseur van Geronto Psychiatrie (GP) Nestor, is heel enthousiast: “Een gewone hometrainer is natuurlijk supersaai. Met Fietslabyrint kun je de hele wereld zien en ben je tegelijkertijd lekker aan het bewegen. Naast een goede doorbloeding en spierkracht geeft het ook een stukje zingeving.” De fiets is met name bedoeld voor oudere cliënten, maar in principe mag iedereen er gebruik van maken. Daarom heeft Nooren ook de ergo- en fysiotherapeuten op de hoogte gebracht.

Virtueel actief fietsen

Cliënten kunnen vanuit een gewone stoel op de pedalen trappen. Via de knoppen op het stuur kiezen ze of ze links- of rechtsaf willen slaan en met de middelste knoppen kunnen ze de fietssnelheid en zwaarte van het trappen kiezen. Iedereen kan er mee overweg. De eerste reacties zijn bijzonder positief.

“Een cliënt was helemaal in haar nopjes omdat ze door de wijk waarin ze was opgegroeid naar haar oude school kon fietsen,” vertelt Nooren. “Een andere cliënt was helemaal verbaasd dat ze onder water kon fietsen en zelfs door Australië!” Fietslabyrinth is geschonken door de stichting Vrienden van de Mentale Kracht. Deze stichting houdt op met bestaan en heeft haar laatste financiële middelen verdeeld over diverse aangevraagde projecten.

Foto hiernaast: Cliënten van GGZ Eindhoven kunnen nu virtueel actief fietsen (foto: GGZE).

Behandeling met behulp van VR

De GGZ Eindhoven zet Virtual reality (VR) ook op andere manieren in bij de behandeling van patiënten. Zo worden cliënten met behulp van zogenoemde 360-gradenvideo’s in een rustgevende omgeving geprojecteerd. Op die manier kunnen allerlei situaties worden nagebootst en kunnen cliënten op een laagdrempelige manier oefenen met moeilijke situaties.

Ook is enkele jaren geleden onderzocht of een nieuwe VR-toepassing psychologische patiënten kan helpen meer zelfcompassie te ontwikkelen. Te veel zelfkritiek kan ertoe leiden dat psychologische behandelingen minder goed aanslaan en het effect daarvan achterblijft. Patiënten met meer zelfcompassie zijn over het algemeen weerbaarder, wat het herstel en de werking van psychologische behandelingen ten goede komt. Via de toepassing kunnen patiënten in een rollenspel van perspectief wisselen of in gesprek gaan met een virtueel persoon die de eigen zelfkritiek uitspreekt.

Virtual reality in ziekenhuizen

Ook in ziekenhuizen en andere zorginstellingen is VR niet meer weg te denken. Zo kan een VR-bril er bijvoorbeeld voor zorgen dat patiënten minder pijn voelen, waardoor pijnlijke wondzorg minder oncomfortabel wordt. En in het HMC Endometriosecentrum wordt een VR-bril ingezet om chronische pijn bij vrouwen met endometriose te verlichten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een programma om het brein te trainen om minder pijn te ervaren en zo meer in balans te komen.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!