Search
Close this search box.
Search

Onderzoek naar digitale zelfmanagement-app bij artrose

In de Sint Maartenskliniek heeft Tim Pelle promotieonderzoek gedaan naar de inzet van een digitaal zelfmanagement-app, dr. Bart, bij patiënten met artrose. Omdat deze ziekte nog niet te genezen is, is het belangrijk dat patiënten zelf letten om te gaan met de gevolgen die de aandoening op hun dagelijkse leven heeft. De dr. Bart app, zo blijkt uit het onderzoek, kan daar een positieve bijdrage aan leveren. Vandaag (7 januari) verdedigt Pelle zijn proefschrift aan de Radboud Universiteit.

Binnen de Sint Maartenskliniek wordt continu onderzoek gedaan naar nieuwe en bestaande behandelingen. Daarmee wil de zorginstellingen haar patiënten unieke, gespecialiseerde en effectieve behandelingen bieden. Het promotieonderzoek naar de zelfmanagement-app voor patiënten met artrose van Tim Pelle is daar een voorbeeld van.

Artrose is een zogenoemde chronische aandoening. De dr. Bart app voor zelfmanagement heeft, zo blijkt uit het onderzoek van Pelle, kleine positieve effecten voor patiënten met knie- en/of heupartrose. Een ander positief effect waarvoor het onderzoek ook aanwijzingen laat zien, is dat het digitale zelfmanagement-programma mogelijk tot een verlaging van de artrose gerelateerde zorgkosten kan leiden.

Dr. Bart app voor zelfmanagement

De dr. Bart app is een geautomatiseerde e-health zelfmanagement applicatie die gebruikers helpt om kleine gewoontes te veranderen. Daarvoor worden bepaalde doelen geformuleerd die gericht zijn op gedragsverandering. Het onderzoek toont aan dat de dr. Bart app vergeleken met de reguliere zorg kleine, positieve, effecten heeft op de symptomen, pijn en activiteiten in het dagelijks leven bij mensen met knie- en/of heupartrose.

Het positieve effect dat e-health toepassingen kunnen hebben op artrose-patiënten werd een kleine twee jaar geleden ook onderzocht – en bewezen –  door prof. Dr. Cindy Veenhof en dr. Corelien Kloek. Zij onderzochten het effect van e-health fysiotherapie bij patiënten met heup- en knieartrose aan de heup. Door de blended online-offline aanpak werden patiënten fitter, sterker en beter in staat om te gaan met hun artrose. 

Een ander voordeel dat uit het onderzoek van Pelle naar voren komt is het feit dat de dr. Bart app de potentie heeft om een groot publiek te bereiken en dat artrose-patiënten de app relatief intensief gebruiken. Het proefschrift concludeert tot slot ook dat de dr. Bart app kan worden toegepast als primaire benadering in de dagelijkse praktijk voor patiënten met knie- en/of heupartrose.

Moderne technologieën

Digitale zelfmanagement-apps, zoals dr. Bart, zijn een voorbeeld van hoe moderne technologieën de gezondheidszorg op een positieve manier kunnen veranderen. Met dergelijke apps hebben patiënten altijd en overal toegang tot relevante en betrouwbare informatie. Daarnaast kunnen deze digitale middelen naast een besparing op de zorgkosten ook een tijdsbesparing opleveren.

Maar, het is niet allemaal hosanna. Zo moet goed gelet worden op de bruikbaarheid en het gebruik van digitale middelen. Hoewel digitale interventies veelbelovend lijken hebben de meeste hun effectiviteit nog niet bewezen middels wetenschappelijk onderzoek, zo stelt het onderzoek.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?