Search
Close this search box.
Search

Onderzoek naar gebruik data voor zorgverbetering

In het Meander Medisch Centrum is een onderzoek gestart naar mogelijkheden om verbeteringen in de zorg te realiseren aan de hand van data over de resultaten van behandelingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de adviseur Kwaliteit en Veiligheid van het ziekenhuis, Tamara Broughton, promovendus van bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg, Anne Marie Weggelaar,

Het onderzoek van Tamara past binnen het thema ‘Uitkomstgericht verbeteren’ van Meander. Daarbinnen worden zorgprocessen geanalyseerd en verbeterd aan de hand van verzamelde data over de uitkomsten van behandelingen. Belangrijk is dat daarbij niet alleen gekeken wordt naar medische aspecten, maar ook naar de kwaliteit van leven. Naast factoren over de kans op overleven of complicaties, worden ook zaken meegenomen als ‘kan de patiënt nog sporten’ of ‘hoe ziet het lichaam uit na de behandeling’. Het inzetten van data voor een kwaliteitsverbetering van de zorg is een thema dat de afgelopen jaren almaar belangrijker geworden is.

Data beter gebruiken

Op dit moment wordt de beschikbare data over behandeluitkomsten nog nauwelijks gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Uniek is in het Meander nu een stafadviseur, Tamara dus, dergelijk onderzoek gaat uitvoeren. Normaliter wordt dat met name, voor een promotie, gedaan door medisch specialisten of andere zorgverleners.

“De stap van data verzamelen en visualiseren naar daadwerkelijk verbeteren is nu nog groot. Ik ga de komende jaren onderzoeken hoe we dat beter kunnen doen. Mijn onderzoek draait erom dat we in Meander ontzettend veel data verzamelen, bijvoorbeeld in het EPD of in planningssystemen”, aldus Tamara Broughton.

Het onderzoek van Broughton sluit perfect aan op de Tafels Kwaliteit, een overlegorgaan die het Meander in het leven geroepen heeft om medische- en procesuitkomsten te bespreken. Daarbij worden deels al dezelfde factoren meegenomen als die voor het onderzoek belangrijk zijn. Naast gegevens moet betrekking tot overlevingscijfers en complicaties ook de gerapporteerde uitkomsten zoals kwaliteit van leven en procesinformatie zoals wachttijden.

Leerstoel STZ

Als bijzonder hoogleraar begeleidt Anne Marie Weggelaar verschillende promovendi en PDEng Klinische Informatica kandidaten,  Dat doet zij vanuit TRANZO van Tilburg Universiteit en TU/Eindhoven. De leerstoel is gevestigd door STZ. Zij bekleedde eerder diverse functies op het gebied van organisatieverandering, innovatie en kwaliteitszorg voor diverse zorg- en opleidingsinstanties en is actief als interim manager in de zorg.

“Innovatie is een belangrijk thema van STZ. De 27 STZ-ziekenhuizen, waar Meander er eentje van is, hebben afgesproken om de komende jaren innovaties die leiden tot zorgtransformatie te implementeren en op te schalen. De leerstoel beoogt een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke kennis over innovaties en zorgtransformatie”, vertelt Weggelaar.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?