Search
Close this search box.
Search

Online behandeling Face IT moet jongeren met zichtbare aandoening helpen

Kinderziekenhuis Erasmus MC – Sophia onderzoekt het effect en nut van een nieuw online psychologisch behandelprogramma: 'Face IT voor jongeren'. Het gaat om een volgens het Erasmus inovatief e-health programma dat jongeren met een zichtbare aandoening moet helpen om te gaan met lastige sociale situaties en negatieve gedachten. Bij gebleken effectiviteit zal het programma structureel ingezet worden.

Face IT voor jongeren is in Engeland ontwikkeld voor jongeren met een zichtbare aandoening. Zo’n zichtbare aandoening kan het gevolg zijn van een huidaandoening, een trauma, een medische behandeling of aangeboren zijn. De aandoening kan zich in het hoofdhalsgebied bevinden, maar ook op minder opvallende plaatsen, zoals op de romp of de benen. In Nederland wonen ongeveer 250.000 jongeren met een zichtbare aandoening.

Vervelende sociale situaties

Eerder onderzoek schetst dat mensen met een zichtbare aandoening soms vervelende sociale situaties kunnen ervaren, zoals aangestaard worden, gepest of buitengesloten. Een deel van de jongeren met een zichtbare aandoening kan daarom ook psychologische klachten ervaren.

Voor jongeren met een zichtbare aandoening was er tot nu toe nog geen specifieke behandeling op geestelijk gebied. Face IT voor jongeren is in dit kader ontworpen samen met jongeren met een zichtbare aandoening en professionals met expertise op het gebied van zichtbare aandoeningen. In het programma krijgen jongeren handvatten om lastige sociale situaties en vervelende gedachten aan te pakken.

Face IT kan thuis via de eigen computer gevolgd worden en bestaat uit acht sessies, waarvan zeven wekelijkse sessies en één opfrissessie. Het programma bevat informatie, afbeeldingen, video’s, invuloefeningen en quizzen. Het is eerder al getest door een aantal jongeren met een zichtbare aandoening. Zij gaven allemaal aan het programma aan te raden aan andere jongeren met een zichtbare aandoening, aldus het Erasmus MC – Sophia.

Groot onderzoek effectiviteit Face IT

Om de effectiviteit van Face IT voor jongeren te testen, start het ziekenhuis nu een groot onderzoek op waaraan uiteindelijk 200 jongeren moeten deelnemen. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een zichtbare aandoening kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.

Deelnemers moeten op drie momenten vragenlijsten invullen. De helft van de jongeren volgt daarnaast het online behandelprogramma. De jongeren die Face IT voor jongeren in eerste instantie niet volgen, zullen na hun deelname toegang krijgen tot het programma. Het gehele onderzoek is online.

Als het programma effectief blijkt te zijn, zal het geïmplementeerd worden in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Aangezien Face IT voor jongeren een online programma is, is het makkelijk in gebruik. Andere professionals zullen na een korte training Face IT voor jongeren ook kunnen inzetten voor hun cliënten.

Het Erasmus MC – Sophia zet vaker digitale toepassingen in voor behandeling of ondersteuning van patiënten. Voorbeelden zijn een virtuele rondleiding om kinderen voorafgaand aan een opname kennis te laten maken met het ziekenhuis, of een VR-project om kinderen door betere voorbereiding minder angstig te laten zijn voor een operatie.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?