Search
Close this search box.
Search

‘Online hulp niet voor alle GGZ-patiënten geschikt’

Behandelaars en zorginstellingen in de GGZ doen er alles aan om ten tijde van de coronacrisis toch zoveel mogelijk behandelingen te laten doorgaan. Daarbij wordt in veel gevallen gekozen de consulten online, of via beeldbellen, te laten plaatsvinden.

Patiëntenverenigingen vrezen echter dat de hulp voor mensen met psychiatrische aandoeningen door de coronacrisis toch in gevaar komt. In bepaalde gevallen zal online hulp niet voldoen en blijft acute, hands-on, zorg noodzakelijk. Dat blijkt uit een rondje langs de GGZ-velden.

Psycholoog Vera Hin stelt dat een consult middels beeldbellen weliswaar niet hetzelfde is als face-to-face contact. “Maar het is altijd nog beter dan telefoneren, want met beeldbellen bijvoorbeeld kan ik zien hoe iemand reageert. Of iemand moet huilen. Of van slag is”, zo zegt zij.

Online hulp niet altijd optimaal

Echter, Hin geeft ook aan dat online hulp niet voor elke patiënt optimaal is. Voor mensen die redelijk stabiel en zelfstandig zijn is het een prima alternatief. Is er sprake van een acute crisis, dan is heel andere hulp nodig. “Gelukkig kunnen we ervoor zorgen dat die hulp er ook nog steeds is”, aldus Vera Hin.

Uit een telefonische rondgang blijkt dat GGNet en veel andere instellingen het fysieke bezoek van (inwonende) patiënten aan banden gelegd hebben. In sommige gevallen is het helemaal verbonden, terwijl andere zorginstellingen strikte limieten hanteren. Daarnaast zijn op veel plekken groepsbehandelingen en de dagbesteding afgelast.

Intensieve zorg gegarandeerd

De intensieve zorg, zo stelt Hin, lijkt daarentegen overal wel gegarandeerd. “Wij hebben de afgelopen dagen nog nooit zo hard gewerkt om te zorgen dat mensen niet in de kou komen te staan.”

Trudy Jansen van de Veerkracht Centrale is bang dat mensen buiten de boot vallen. Zij opteert voor het opstellen van richtlijnen door brancheorganisatie GGZ Nederland. Die moeten duidelijkheid verschaffen in de soort hulp die ondanks de beperkingen van de coronacrisis altijd beschikbaar moet blijven.

Daarbij, zo schrijft zij in een brief aan GGZ Nederland, is het van zeer groot belang dat de urgente zorg te allen tijde beschikbaar blijft. “Als dat niet gebeurt, is een toename van het aantal zelfdodingen en andere zware psychische problemen niet te voorkomen.”

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?