Philips introduceert DreamStation Go voor aanpak slaapapneu op reis

ma 19 maart 2018 - 14:19
19-3-Philips-mobiel-apparaat-slaaptherapie
Technologie
Nieuws

Philips introduceerde afgelopen week de DreamStation Go, volgens de producent van medische technologie het kleinste PAP-apparaat (positieve luchtwegdruk) tot nu toe. Het apparaatje moet het patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA) makkelijker maken op reis te gaan.

DreamStation Go valt onder de in 2015 voor het eerst uitgebrachte Dream Family portfolio. Het is met zijn kleine vier kilo half zo groot als de apparaten van de vorige generatie, maar zou hetzelfde klinisch bewezen prestatie- en comfortniveau bieden om ook op reis slaapapneu therapie te kunnen voortzetten. Het heeft onder meer ingebouwde stroomtoevoer en een microflexibele slang van 12 mm. Het apparaat voldoet volgens Philips ook aan de FAA-normen voor gebruik in het vliegtuig. Er zijn twee versies van de DreamStation Go (met een vaste continue positieve luchtwegdruk (CPAP) of als een auto-getitreerd APAP-model). Door de integratie in de DreamMapper-app van Philips kunnen de gebruikers hun therapietrouw op diverse apparaten makkelijk vanaf één geconsolideerd dashboard monitoren. Philips introduceerde in december 2017 de DreamMapper smartphone-app om mensen met slaapapneu een effectievere en comfortabelere nachtrust bezorgen. De app moet patiënten nauwer betrekken bij de behandeling van hun aandoening.

Behandeling slaapapneu onderweg

Philips stelt al langer te hebben gewerkt om het gewicht en de afmetingen van apparaten ter behandeling van slaapapneu te verminderen, maar de meeste moeten nog altijd als afzonderlijke bagage worden meegenomen. Reden voor veel gebruikers ervan af te zien om hun therapie op reis te blijven volgen, aldus Mark D’Angelo, OSA-patiënt en Sleep Therapy Business Leader bij Philips. Een dergelijke onderbreking kan negatieve gevolgen voor de aandoening hebben. Dat zou met de nieuwe DreamStation Go niet meer nodig zijn. Circa 579.000 Nederlanders hebben last van slaapapneu, wat zich kenmerkt door een ademstilstand van minstens tien seconden tijdens het slapen. Van hen laten 365.000 patiënten hun aandoening niet behandelen. De kans op een beroerte is drie keer groter wanneer slaapapneu niet behandeld wordt. De DreamMapper-app moet patiënten in staat stellen hun vooruitgang in de aanpak van de aandoening beter op te volgen aan de hand van doelen die ze voor zichzelf hebben gesteld.

Impact slecht slapen op gezondheid

Philips presenteerde vorige week in het kader van World Sleep Day (16 maart) een onderzoek waaruit bleek dat 74 procent van de Nederlanders minder slaapt dan de benodigde 7,5 uur per nacht. 32 procent van de respondenten uit de studie gaf aan niet uitgeslapen te zijn bij het wakker worden. Behalve bekende gevolgen van slaaptekort zoals depressie, angst en psychose en mogelijk eerder overlijden, zijn er gevolgen voor het concentratievermogen, het geheugen en de mogelijkheid om te leren.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!