Search
Close this search box.
Search

Radboudumc en Radboud Universiteit komen met digitale therapie tegen depressie

Psychiatrische klinieken in de Duits-Nederlandse grensregio krijgen op korte termijn de beschikking over een nieuwe digitale therapie voor de behandeling van depressie. De therapie onder de naam CBM-Geheugen is ontwikkeld door het Nijmeegse Radboudumc in samenwerking met de Radboud Universiteit.

Depressies komen zowel in Nederland als Duitsland veel voor. Acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad, zo meldde het CBS begin 2016. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen. Vrouwen gaven vaker aan een depressie te hebben dan mannen: 9 procent tegenover 6 procent van de mannen.

Depressies zijn weliswaar goed behandelbaar met medicatie en effectieve psychologische behandelingen, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Bovendien vergt de behandeling veel inzet van de behandelaars.  Volgens beide initiatiefnemers achter de digitale therapie  is CBM-Geheugen een betaalbare en gemakkelijke manier om de behandeling van mensen met een depressie te ondersteunen.

CBM-Geheugen aanvullend bedoeld

CBM-Geheugen is geen volledig zelfstandig in te zetten therapie. Het is ontwikkeld om aanvullend bij een andere behandeling voor depressie aan te beiden. Hierdoor kan het volgens een persbericht van het Radboudumc behandeleffecten versterken. Depressieve mensen knappen sneller op, waardoor ze minder lang behandeld hoeven te worden.

Doordat de CBM-Geheugen behandeling via de pc aangeboden wordt, kunnen mensen er zelfstandig mee werken en is het een betaalbare en gemakkelijke manier waarop depressieve mensen zichzelf kunnen helpen. Behalve CBM-Geheugen ontwikkelt de onderzoeksgroep een applicatie voor mobiele telefoons. Dit betekent dat depressieve mensen of mensen die in het verleden depressief zijn geweest en terugval willen voorkomen, de behandeling thuis kunnen gebruiken.

Het project loopt nu bij het Radboudumc, de LVR kliniek Essen, de universiteit van Duisburg-Essen en in de LVR kliniek Bedburg-Hau. De CBM-Geheugenbehandeling wordt geschikt gemaakt voor psychiatrische klinieken in de Duits-Nederlandse grensregio. Dit gebeurt door een onderzoeksgroep bestaande uit gedragswetenschappers, psychiaters en psychologen, geleid door Janna Vrijsen en Indira Tendolkar van het Radboudumc en Bernhard Müller van de LVR kliniek Essen.

Het project, met de naam Depressie-behandeling op afstand, wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en mede gefinancierd door de Europese Unie, het MWEIMH NRW, de Provincie Gelderland en de Provincie Limburg.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?