Search
Close this search box.
Search

’s Heeren Loo ontwikkelt ‘serious game’ voor kinderen met beperking

Gehandicaptenzorginstelling ‘s Heeren Loo is met hulp van de AFAS Foundation gestart met de ontwikkeling van Robins Wereld. Met de game is het mogelijk effectief leergedrag te meten en stimuleren bij kinderen met een beperking.

Robins Wereld speelt zich af in een driedimensionale spelwereld waar kinderen in de persoon van Robin allerlei opdrachten en taken uitvoeren om een schat te vinden. Deze taken zijn gericht op vaardigheden die het kind in staat stellen om zijn eigen (leer)gedrag te sturen. Hierbij valt te denken aan aandacht, impulscontrole, werkgeheugen en het kunnen gebruiken van een flexibele oplossingsstrategie.

De game ondersteunt het kind door tijdens de trainingsfase gerichte hints te geven. Dat is een essentieel verschil met andere games. Robins Wereld meet met behulp van eye movement trackers hoe het trainen van dit leergedrag bijdraagt aan het leren van meer complexe vaardigheden. “Door kinderen een game te laten spelen leren zij beter. Dat geldt nog sterker voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking”, zegt Marja Eding, gedragswetenschapper en initiator en ontwikkelaar van Robins wereld van Stichting ’s Heeren Loo.

Wetenschappelijk getest

De AFAS Foundation stelt 300.000 euro beschikbaar voor het ontwikkelen, testen, onderzoeken en beschikbaar stellen van de game. “De ontwikkeling van deze serious game past heel goed bij onze missie om organisaties die op een andere manier verschil willen maken te ondersteunen”, zegt Gerben Eversdijk, voorzitter van de AFAS Foundation. “Inzet is om de game breed te laten gebruiken door de gehandicaptenzorginstellingen in Nederland. Jan Fidder, bestuursvoorzitter van ’s Heeren Loo, is blij met de samenwerking met de AFAS Foundation: “Het is fantastisch dat er nu geïnvesteerd kan worden in het ontwikkelen van effectief leergedrag van alle kinderen in deze doelgroep. Hiermee kunnen zij optimale kansen en mogelijkheden krijgen om verder te leren.” ’s Heeren Loo is inmiddels gestart met de bouw van een eerste prototype. In 2020 ziet de game officieel het levenslicht.

Invloed gamen op leervermogen

Er zijn in Nederland 5.000 kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking, die een vorm van zorgonderwijs volgen of kinderdagcentrum bezoeken. Zij hebben meer moeite met leren en het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden dan andere kinderen. Dit komt deels omdat zij onvoldoende beschikken over effectief leergedrag. Hun aandacht, werkgeheugen, innerlijke motivatie en vermogen om hun eigen leergedrag te controleren zijn minder goed ontwikkeld.

Over ’s Heeren Loo

’s Heeren Loo ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Jong en oud helpen zij een passend antwoord te vinden op grote en kleine vragen. Dit doet de organisatie voor bijna 10.000 cliënten met 14.500 medewerkers.

Over de AFAS Foundation

Het Nederlandse familiebedrijf AFAS Software stelt dit jaar 3,5 miljoen euro beschikbaar via de AFAS Foundation om te schenken aan goede doelen, zoals Robins Wereld. De AFAS Foundation ondersteunt projecten binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en de samenleving.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?