Santeon-project AI op de IC gaat nieuwe fase in

wo 5 juni 2024 - 12:15
AI
Nieuws

De Santeon-ziekenhuizen hebben groen licht gekregen van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ om de volgende fase van het project ‘AI op de IC’ in gang te zetten. Dit innovatieve project richt zich op het inzetten van artificiële intelligentie (AI) op de intensive care (IC) om de schaarse IC-capaciteit beter te benutten. Na een succesvolle eerste fase wordt het project nu uitgebreid naar andere Santeon-ziekenhuizen. Ook wordt gewerkt aan uitbreiding van de functionaliteit van het systeem.

Santeon en de zorgverzekeraars werken al enkele jaren samen met softwareleverancier Pacmed, die het programma Pacmed Critical heeft ontwikkeld. Pacmed Critical is beslissingsondersteunende software die ervoor moet zorgen dat patiënten eerder en gezonder de IC verlaten. Het voorspellende computermodel helpt intensivisten van het Santeon bij het nemen van ontslagbeslissingen, nadat het eerder al in een onderzoek setting was ingezet in het Amsterdam UMC. Hiermee wordt de IC-zorg niet alleen beter, maar ook efficiënter.

In de komende jaren zullen zowel de zorgvraag als het personeelstekort alleen maar toenemen. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen om de zorg draaiende te houden. Daarbij kan AI een belangrijke rol spelen. Projectleider Roald van Leeuwen van Santeon: “Via dit project kunnen we in de praktijk leren hoe we AI op een verantwoorde en structurele manier kunnen inzetten in de zorg. De zorgverzekeraars stellen IZA-transformatiegelden beschikbaar om een vervolg te geven aan de ervaringen die we in de eerste fase van dit project bij twee Santeon-ziekenhuizen hebben opgedaan.”

Risico voorspellen

Pacmed Critical helpt IC-artsen te bepalen of een patiënt de IC kan verlaten. Het programma voorspelt op basis van machine learning voor iedere patiënt hoe groot de kans is dat de patiënt binnen zeven dagen opnieuw wordt opgenomen op de IC of onverwacht komt te overlijden als de patiënt op dat moment naar een verpleegafdeling zou gaan. Hiervoor is het model gevoed met gegevens van alle patiënten die eerder op de betreffende IC lagen. Op basis van de factoren en patronen die eerder bijdroegen aan de kans op heropname voorspelt het model vervolgens in realtime wat de kans is op heropname of overlijden voor de patiënten die nú op de IC liggen.

Corstiaan den Uil, intensivist in het Maasstad Ziekenhuis, legt uit dat de data waarmee het systeem gevoed is, worden gecombineerd met de realtime data van de patiënt: “Op basis van die gegevens maakt het programma een voorspelling voor elke patiënt. Een mens kan nooit al die data en de relaties ertussen overzien. Het systeem is voor intensivisten daarom een waardevolle extra bron van informatie.” Intensivisten combineren de voorspelling met de medische kennis die ze hebben en nemen op basis daarvan een besluit. Die beslissing blijft te allen tijde de verantwoordelijkheid van de arts zelf.

Uitbreiding naar andere Santeon-ziekenhuizen

Pacmed Critical wordt sinds vorig jaar gebruikt door het Maasstad Ziekenhuis en OLVG. In deze nieuwe fase van het project zal AI op de IC verder worden opgeschaald en uitgebreid binnen de Santeon-ziekenhuizen. Zo gaan het Catharina Ziekenhuis en MST Pacmed Critical nu ook inzetten op de IC’s. Naar verwachting zullen zij in het najaar met het systeem kunnen gaan werken.

Ondertussen is de software bij het Maasstad Ziekenhuis al geüpdatet op basis van de eerste ervaringen. Bij het OLVG wordt die update deze zomer geïmplementeerd. Ook wordt gewerkt aan een uitbreiding van de software om IC-zorgverleners ook bij andere beslissingen te ondersteunen. Onderstaande animatievideo geeft meer inzicht in het AI op de IC project en de Pacmed Critical oplossing.

Meer AI op de IC

Pacmed Critical is niet de enige vorm van AI die op de IC wordt ingezet. Gelre ziekenhuizen, SAS en KPMG werken sinds vorig jaar samen aan een betere planning op de intensive care met behulp van AI. Met dit model is het mogelijk om de instroom van patiënten op de IC te voorspellen, waardoor er een betere personeelsbezetting mogelijk is. De slimme AI-tool werd door de drie partijen ontwikkeld tijdens een wereldwijde SAS Hackathon.