St. Antonius Ziekenhuis innoveert met keuzehulp longkanker

18 april 2024
Tweedelijn
Nieuws

St. Antonius Ziekenhuis heeft een nieuwe keuzehulp voor patiënten met longkanker. Het ziekenhuis is niet de allereerste met deze innovatieve tool, maar hoort wel bij de koplopers. De keuzehulp helpt patiënten om, samen met hun arts, weloverwogen keuzes te maken over hun behandeling. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van leven en helpt bij het realiseren van zorg op maat.

Het St.Antonius Ziekenhuis gebruikt inmiddels voor diverse aandoeningen keuzehulpen en daar komen er steeds meer bij. De nieuwe keuzehulp voor longkanker is ontwikkeld in samenwerking met ZorgKeuzeLab en diverse medische en patiëntenorganisaties. Het gaat hier om een digitaal platform dat longkankerpatiënten uitgebreide informatie biedt over verschillende behandelopties. Dit hulpmiddel stelt patiënten in staat om hun persoonlijke voorkeuren en omstandigheden rustig mee te nemen bij de uiteindelijke keuze van het behandelplan.

ZorgKeuzeLab

St. Antonius Ziekenhuis is niet de eerste die een dergelijke tool introduceert. Het Martini Ziekenhuis startte bijvoorbeeld al in februari 2024 met de online keuzehulp voor patiënten bij wie longkanker is vastgesteld. Santeon, ZorgKeuzeLab, Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC en Longkanker Nederland willen deze speciale keuzehulp, na deze introductie, ook implementeren in twintig andere ziekenhuizen. De Longkanker keuzehulp kwam tot stand met subsidie van KWF en biedt ondersteuning aan patiënten en zorgverleners bij het kiezen van de best passende behandeling.

Keuzehulp bij longkanker

De keuzehulp voor longkanker is relatief nieuw, maar er zijn in de praktijk al heel veel andere keuzehulpen in diverse ziekenhuizen beschikbaar en hun aantal groeit snel. Denk onder meer aan ondersteunende online tools voor diverse aandoeningen zoals CVA, nierfalen, hernia, depressie, hart- en vaatziekten en prostaatkanker. Deze hulpmiddelen zijn onderdeel van de beweging in het kader van Samen Beslissen.

Informatie thuis doornemen

Verpleegkundig specialist Angelique Dernison, die ervaring heeft met de nieuwe keuzehulp longkanker, ziet dat deze digitale ondersteuning in de praktijk goed werkt. "De keuzehulp helpt mensen te ontdekken wat ze nu echt zelf willen. Gaat het hen om kwaliteit van leven, of willen ze vooral langer leven om bijvoorbeeld de geboorte van een kleinkind nog mee te maken? Wil iemand wel geregeld naar het ziekenhuis, of juist niet? En de keuzehulp stelt vragen over wat iemand nog wel kan.”

“Het gaat erom dat mensen thuis de informatie kunnen nalezen die voor hen van belang is. We hebben de keuzehulp ontwikkeld omdat we de indruk hadden dat we patiënten soms overspoelden met informatie. Dan kwamen ze thuis en moesten wachten op een tweede gesprek om vragen beantwoord te krijgen. Met de keuzehulp kunnen ze thuis inloggen en alle informatie met familie nog eens rustig doornemen. Ze kunnen ook vragen stellen aan de arts zodat die zich daar voor het volgende gesprek op kan voorbereiden.”

De keuzehulp longkanker heeft inmiddels dan al positieve feedback ontvangen van gebruikers, waaronder een 79-jarige patiënte. Zij koos uiteindelijk met behulp van de keuzehulp voor een operatie in plaats van voor een bestraling, omdat ze graag precies de aard van haar aandoening wilde weten.