Technologische hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van ouderen

wo 15 januari 2020 - 07:57
ouderen-langer-thuis_01
Technologie
Nieuws

De kwaliteit van leven van ouderen neemt toe door het gebruik van technologische hulpmiddelen. Dat is een van de conclusies uit een groot onderzoek naar de inzet van technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg. Het onderzoek werd uitgevoerd door het LUMC-Campus Den Haag en de gemeente Den Haag.

De ontwikkeling en uitvoering van innovatieve zorgtechnologie helpt ouderen om langer gezond en zelfstandig te blijven wonen. In 2016 startte het project iZi Gezond Lang Thuis waarmee onderzocht wordt of technologie langer thuiswonen bevordert en welk effect technologische hulpmiddelen hebben.

Samen met de Gemeente Den Haag deed het LUMC-Campus Den Haag langdurig onderzoek naar het effect van de iZi-pilots. Het grootste Nederlandse onderzoek naar het verband tussen technologische (zorg)innovatie en het welzijn van ouderen dat ooit uitgevoerd is.

Effect technologische hulpmiddelen

Het onderzoek toonde aan dat het gebruik van technologie ertoe leidt dat ouderen een betere kwaliteit van leven ervaren. Daarnaast blijkt ook dat dankzij het gebruik van technologie de afname van de fysieke kwaliteit van ouderen minder wordt. Daardoor kunnen ze langer thuis blijven wonen. De onderzoekers doen een viertal aanbevelingen:

  • De inzet van technologische hulpmiddelen om langer thuis te wonen heeft alleen effect als dit gevraagd wordt door een hulpbehoevende
  • Ouderen staan open voor technologische hulpmiddelen als deze echt goed worden uitgelegd
  • Het is cruciaal dat het (digitale) hulpmiddel echt past bij de behoefte van de oudere
  • (Digitale) technologie werkt alleen met ondersteuning

Wethouder Zorginnovatie van de Gemeente Den Haag, Kavita Parbhudayal neemt deze aanbevelingen graag over. "De vraag naar zorg groeit en de kosten stijgen. Ik wil dat iedereen de zorg krijgt die nodig is en ik geloof echt dat zorginnovatie daarin de toekomst heeft. Niet omdat ik wil dat machines mensen vervangen, maar om met techniek mensen meer mens te laten zijn." De wethouder is ook een van de sprekers tijdens de ICT&health openingsmanifestatie van de e-healthweek. De Gemeente Den Haag is hoofdpartner en hosting city van de openingsmanifestatie die op 27 januari plaats zal vinden in het Circustheater.

"Met de resultaten van iZi in de hand wordt het vooroordeel dat ouderen en digitale zorgtechnologie niet samen zouden gaan gelogenstraft. Als de toepassing maar betrouwbaar is en op maat wordt aangeleverd, kan dit een waardevolle uitbreiding zijn voor de zorg voor ouderen," zegt professor Niels Chavannes, hoogleraar e-health en hoofd onderzoek van de afdeling Public Health Eerstelijns Geneeskunde LUMC en oprichter NeLL.

iZi Gezond Lang Thuis project

Het project iZi Gezond Lang Thuis startte in 2016 als uitwerking van het ICT en Zorg programma. Het is nu onderdeel van het Actieprogramma Zorg en Innovatie 2019-2022. Het doel van iZi Gezond Lang Thuis is het bevorderen van langer zelfstandig thuis wonen met behulp van technologie. Aangenomen werd dat onderlinge verbondenheid en het gebruik van technologie aan dat doel zouden kunnen bijdragen.

Om die aanname te toetsen is het project iZi Gezond Lang Thuis opgezet in Escamp. Samen met de bewoners van een seniorencomplex is een community opgezet en technologie geselecteerd voor de zogenoemde iZi ervaarwoning. Die kon vervolgens door ouderen zelf thuis een half jaar uitgeprobeerd worden. Het betreft zowel analoge als digitale technologie. Het gebruik ervan werd ondersteund en gemonitord door het iZi-team. Het effect is onderzocht door het LUMC-Campus Den Haag. In het onderzoek is gekeken naar het effect op zelfredzaamheid, veiligheid, kwaliteit van leven en kosten van Wmo- en huisartsenzorg.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!