Testers gezocht voor serious game Mentaliseren

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) is op zoek naar 12 zorgprofessionals die mee willen werken aan het testen van de serious game 'Mentaliseren'. Naast JGZ professionals ook verloskundigen of collega's uit de kraamzorg. De game wordt ontwikkeld door het NCJ en Rino Zuid en moet bijdragen aan een veilige en versterkte hechting tussen kind en ouders in de belangrijke eerste 1000 dagen na de geboorte.

Onderzoek heeft aangetoond dat een veilige hechting tussen kind en ouders belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid. Wereldwijd is 35 procent van de kinderen onveilig gehecht. Dit kan leiden tot angsten en gedragsproblemen en de stress die daarmee gepaard gaat kan levenslange fysieke en mentale gevolgen hebben. De serious game Mentaliseren die nu ontwikkeld wordt, ondersteunt ouders en zorgprofessionals.

Mentale hechting in eerste 1000 dagen

Hoewel er meer factoren, zoals de leer- en leefomgeving, meespelen bij het gezond opvoeden van een kind, is aangetoond dat mentaliseren een veilige hechting stimuleert. Leren mentaliseren is, omdat opvoeden een taak is van zowel ouders als de maatschappij, voor iedereen van belang. Ouders kunnen mentaliseren in het bijzonder inzetten in de eerste 1000 dagen van het leven. Dat is de belangrijkste periode waarin mentaliseren een bijdrage levert aan het versterken van de hechting met het kind om het weerbaarder en gezonder te laten opgroeien.

Dr. Moniek Seegers, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, noemt mentaliseren een vorm van verbeelding. “Het gaat om de menselijke neiging om gedrag te verklaren vanuit interne gemoedstoestanden zoals gedachten, gevoelens, behoeften, voorkeuren.” Anders gezegd, ouders die mentaliseren herkennen signalen die het kind afgeeft, voelen aan wat het wil en benoemen dat ook. Wanneer dit in lijn met de behoeften van het kind, dan beschikt de ouder over sensitiviteit. Het kind zal zich daardoor veiliger voelen en beter hechten.

Mentaliseren, de serious game

Het NCJ ontwikkelt samen met Rino Zuid een zogenoemde serious game die het mentaliserend vermogen ondersteunt en mee helpt te ontwikkelen. Als opleidingsinstituut heeft Rino Zuid veel ervaring en expertise als het gaat om mentaliseren. Het NCJ brengt op haar beurt expertise over Early Life Stress, hechting en ouderschap mee. Met die samenwerking wordt nu een online game voor professionals ontwikkeld. Deze game, Mentaliseren, kan interdisciplinair gespeeld worden en bijdragen aan het versterken van Kansrijke start voor kinderen.

De game wordt in de week van 14 juli, op een ochtend en een middag, getest door een groep van 12 personen. JGZ- en kraamzorg professionals of verloskundigen die aan de test willen deelnemen of meer willen weten, kunnen contact opnemen met Ellen-Joan Wessels van het NCJ via ejwessels@ncj.nl.

Binnen de JGZ zijn meer voorbeelden waarbij een serious game ingezet wordt voor het bevorderen van de zorg voor kinderen. Zo werd bijna twee jaar geleden al Robins Wereld ontwikkeld door Gehandicapten zorginstelling ‘s Heeren Loo, samen met de AFAS Foundation. Die game ondersteunt kinderen met een beperking tijdens trainingsfases en meet met behulp van eye movement trackers hoe het trainen van dit leergedrag bijdraagt aan het leren van meer complexe vaardigheden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?