Veiliger en nauwkeuriger prostaatbiopsie via de huid

27 maart 2023
prostaatkanker
Onderzoek
Nieuws

Vorige week hebben urologen van CWZ, als eerste ziekenhuis in Nederland, nieuwe apparatuur in gebruik genomen voor het nemen van prostaatbiopten wanneer sprake is van het vermoeden van prostaatkanker. Deze apparatuur is in staat de MRI-beelden over de prostaat te projecteren en de prostaat bij beweging te volgen. Deze MR/TRUS-fusie werkt niet alleen nauwkeuriger, maar is ook veiliger en minder onaangenaam voor de patiënt.

Tot dusver werd er bij het vermoeden van prostaatkanker een prostaatbiopsie verricht waarbij een klein deel van het verdachte weefsel wordt weggenomen om dit te onderzoeken op de aanwezigheid van prostaatkanker. Dit wordt gedaan via transrectale biopten. Hierbij prikt de uroloog of verpleegkundig specialist via de endeldarm in de prostaat om weefsel weg te nemen. Prikken via de darm maakte de kans op een ontsteking groter. Daarvoor moeten mannen dan ook preventieve antibiotica slikken, maar desalniettemin krijgt vier procent van de mannen dan toch nog een ontsteking, en in enkele gevallen zelfs een levensgevaarlijke bloedvergiftiging.

Geen ziekenhuisopname nodig

Sinds 2013 waren er in CWZ al biopten via de huid (transperineaal) mogelijk, weliswaar altijd onder volledige narcose of met een ruggenprik waardoor een korte opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. Het nadeel van deze werkwijze was dat elke beweging van de patiënt leidde tot een minder nauwkeurig resultaat. De urologen van CWZ stappen nu volledig over op de transperineale techniek voor het nemen van een prostaatbiopsie, waarbij ze gebruik maken van de KOELIS Trinity apparatuur van Mayumana Healthcare BV. Ook bij beweging van de patiënt blijven de MRI-beelden over de prostaat geprojecteerd.

Veiliger via de huid

De uroloog of de verpleegkundig specialist neemt vervolgens het weefsel weg door via de huid van het perineum te prikken. Het perineum ligt tussen de anus en de balzak en deze huid kan eenvoudig ontsmet worden. De kans op infectie wordt hierdoor vrijwel tot nul teruggebracht. Preventieve antibiotica, die bovendien zoals gezegd infecties niet altijd helpen voorkomen,  zijn bovendien niet meer nodig. Het gebruik daarvan leidt echter tot kosten, toenemende resistentie en mogelijke bijwerkingen voor de patiënt.

Jaarlijks worden er in Nederland tienduizenden prostaatbiopsieën verricht. In Nederland is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en de tweede meest voorkomende onderliggende oorzaak van sterfte door kanker. https://icthealth.nl/nieuws/kwf-honoreert-onderzoek-diagnostiek-prostaatkanker/

Nauwkeuriger

Zoals gezegd, is de prostaatbiopsie via de huid veel veiliger omdat de kans op infectie veel kleiner is, deze werkwijze is bovendien ook veel nauwkeuriger.

Bij deze techniek wordt de plek van de mogelijke kanker in de prostaat met een MRI vastgesteld, die vervolgens real-time wordt gebruikt tijdens het nemen van de biopsie en de biopsieplek computergestuurd aangeeft. Dit heeft als voordeel dat de plaats waar de mogelijke kanker zich bevindt, veel nauwkeuriger te bereiken is.

Door innovation partner