Vici-financiering toegekend aan 32 wetenschappers

24 februari 2020
Wetenschapper-Onderzoek
Onderzoek
Nieuws

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) heeft Vici-beurzen ter waarde van 1,5 miljoen euro toegekend aan 32 vooraanstaande wetenschappers. De Vici-beurs is specifiek bedoeld voor gevorderde onderzoekers en is als zodanig een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Met het geld kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar vernieuwende onderzoekslijnen ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. In totaal werden 242 aanvragen voor een Vici-beurs ingediend. 85 aanvragen waren afkomstig van vrouwelijke wetenschappers en 157 van mannelijke. Van de 32 kandidaten die uiteindelijk een Vici-financiering toegewezen kregen zijn 14 vrouw en 18 man.

Financiering van breed scala onderzoeken

Wetenschappers zijn vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering middels de Vici-beurs. Daardoor beslaan de onderzoeken veel van elkaar verschillende onderwerpen en gebieden. Zo doen de Vici-laureaten onder andere onderzoek naar de rol van nieuwsgierigheid bij kinderen of welke veranderingen ten grondslag liggen aan genetische hartziekten.

Een ander onderzoek richt zich op de neurobiologie van Parkinson om de ziekte eerder te kunnen detecteren. Maar er wordt ook een onderzoek gefinancierd met een Vici-beurs waarbij een revolutionaire motor die duurzame brandstoffen omzet in schone energie wordt ontwikkeld.

Eerder werd de Vici financiering onder andere toegekend aan e-health projecten zoals de ontwikkeling van beeldgeleide chirurgie technieken voor robot-geassisteerde prostaatkanker chirurgie.

Ervaren onderzoekers

De financiering van wetenschappelijke projecten middels de Vici-beurs is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers. Doorgaans wetenschappers die met succes aangetoond hebben een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en tevens als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Het opbouwen van een eigen onderzoeksgroep gebeurt vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

Naast de Vici-beurs kent de NWO nog twee andere financieringsvormen; de Veni- en Vidi-beurzen. Deze zijn respectievelijk bedoeld voor pas gepromoveerden (tot 3 jaar na promotie) en ervaren postdocs (tot 8 jaar na promotie).

Een compleet overzicht van alle 32 wetenschappers, en hun onderzoeken, die dit jaar de Vici-beurs ontvangen hebben is hier na te lezen.