Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VIP APP helpt voetproblemen 850.000 diabetici voorkomen

Een nieuwe waarschuwings-app moet het leven van 850.000 diabetespatiënten in Nederland zorgelozer maken. Diabetes kan bloedvaten beschadigen, waardoor zenuwen geen prikkels meer doorgeven en mensen geen pijn meer voelen. Dit leidt dikwijls tot moeilijk te genezen voetwonden met in het ergste geval beenamputatie tot gevolg. De VIP App van Voetencentrum Wender en IT-dienstverlener Topicus constateert afwijkingen voor voeten, die een pedicure direct kan melden aan een podotherapeut of medisch team.

De healthoplossing voor diabetische voetzorg is in principe niet bedoeld voor diabetici zelf. Pedicures maken met de VIP App bij elk consult foto’s van de voeten en sturen deze door naar de podotherapeut. Ze kunnen met een ‘spoed-knop’ afwijkingen melden en extra controle door een therapeut of zelfs medische hulp aanvragen. De podotherapeut beoordeelt dan de foto’s en kan zonodig actie ondernemen. Zo kunnen potentiële wonden in een vroeg stadium worden verholpen en infecties en complicaties worden voorkomen.

Centrale rol pedicures

Pedicures vervullen volgens de twee partijen achter de VIP App een centrale rol in de nieuwe e-healthoplossing. “Zij zien patiënten regelmatig en kunnen voorkomen dat eelt- of drukplekken vroegtijdig uitgroeien tot wonden,” benadrukt Michel Boerrigter, directeur Patiëntenzorg bij Voetencentrum Wender. “Deze app verkort de lijn tussen hen en de podotherapeut. Een pedicure maakt namelijk foto’s en geeft een korte diagnose. Onze therapeuten krijgen vervolgens een melding, waarna zij na beoordeling direct kunnen ingrijpen. Daardoor ontstaat automatisch een overzichtelijk dossier. De ontwikkeling per patiënt kunnen we hiermee gemakkelijk bijhouden. Deze nieuwe functionaliteit werkt gemakkelijker en levert betere zorg voor de patiënt op.”

Over de initiatiefnemers

Voetencentrum Wender is specialist op het gebied van de voet en klachten die daaruit voortkomen. Onder de organisatie vallen 750 pedicures, 65 podotherapeuten en 190 vestigingen in Noord-, Oost- en Midden-Nederland.

IT-dienstverlener Topicus ontwikkelt software voor de sectoren Zorg, Finance, Onderwijs, Overheid, Legal en Security. De sleutel naar de beste gezondheidszorg ligt volgens Topicus in samenwerking. Daarom ontwikkelen zij e-healthoplossingen, waarmee zorgverleners, patiënten, zorginstellingen en mantelzorgers elkaars kracht kunnen benutten.

Meer initiatieven voor voetproblemen diabetici

Het merendeel van de digitale innovaties voor diabetici betreft verbeterde glucosemetingen (zoals continue glucosemetingen met al dan niet onderhuids geplaatste sensors) en verbeterde toediening van insuline. Er zijn echter meer e-health initiatieven om diabetici te helpen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen aan voeten of benen. Zo bracht start-up Siren Care (San Francisco), in de lente van 2017 slimme sokken voor diabetes patiënten uit. Deze sokken moeten het voor diabetes patiënten mogelijk maken om ontstekingen in voeten sneller te detecteren. Dit doen de sokken met ingeweven sensoren.

Verder is er de SurroSense RX, een zool om in de schoen te plaatsen. De inlegzooltjes detecteren het wanneer de gebruiker de zooltjes te lang draagt of te veel druk uitoefent en sturen deze metingen naar een gekoppelde smartwatch. Zo kan de drager zijn of haar gedrag aanpassen wanneer dit nodig is. De data wordt opgeslagen, zodat de drager inzicht heeft in wat er gebeurt onder zijn of haar voeten.

Ook is er de PressureGuardian, die werkt als ondersteuning voor orthopedisch en prothetisch schoeisel. De gebruiker plaatst het apparaatje op het schoeisel, waarna het de druk van de voeten van de patiënt meet. Ook dit apparaatje is gekoppeld aan een applicatie.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen