Z-CERT start pilot-onderzoek naar dienstverlening zorg

Z- CERT, een Computer Emergency Response Team van specialisten dat nauw samenwerkt met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), gaat in een pilot onderzoeken hoe het zorginstellingen van dienst kan zijn. De pilot gaat dit jaar van start in samenwerking met met de langdurige zorg (ActiZ), gehandicaptenzorg (VGN) en zelfstandige klinieken (ZKN). 

Uit diverse rapporten blijkt dat de websites en computersystemen van zorginstellingen onveilig zijn. Door ransomware, datalekken en het hacken van medische apparatuur en e-health toepassingen kunnen gegevens in verkeerde handen komen. ‘Het bewustzijn van digitale veiligheid in de zorgsector moet omhoog’, aldus Nienke van den Berg, directeur van Z-CERT.

Cybersecurity heeft in de zorgsector doorgaans een relatief lage prioriteit.  Veel organisaties beperken zich tot het afvinken van de belangrijkste risico’s zoals verplicht door de lokale wetgeving inzake patientprivacy. Een echt begrijp van de risico’s van onvoldoende digitale beveiliging blijkt vaak afwezig, evenals de benodigdheden voor een brede, op meer niveaus toegepaste toepassing van cybersecurity.

Z-CERT: hulp, waarschuwingen en advies

Na de pilot worden organisaties uitgenodigd tot deelname. De doelgroep van Z-CERT zijn alle zorgorganisaties in Nederland. In 2017 is Z-CERT gestart met ziekenhuizen, categorale instellingen en GGZ-instellingen. Dit gebeurt in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra  (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en GGZ Nederland. Z-CERT zal gefaseerd, in samenwerking met de betreffende brancheorganisaties, de samenwerking naar andere doelgroepen uitbreiden.

Z-CERT heeft naar eigen zeggen een tweeledige functie: experts van Z-CERT bieden hulp bij security-incidenten, waaronder ransomware en hackpogingen, en deze helpen preventief door dagelijkse monitoring van internet op mogelijke risico’s en dreigingen. Daarnaast geven zij een waarschuwing of advies op het moment dat zich een dreiging voordoet die impact kan hebben op de organisatie.

De resultaten van de pilots worden deze zomer verwacht.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?