Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
25 mei 2018
Artikel delen

Z-CERT start pilot-onderzoek naar dienstverlening zorg

Z- CERT, een Computer Emergency Response Team van specialisten dat nauw samenwerkt met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), gaat in een pilot onderzoeken hoe het zorginstellingen van dienst kan zijn. De pilot gaat dit jaar van start in samenwerking met met de langdurige zorg (ActiZ), gehandicaptenzorg (VGN) en zelfstandige klinieken (ZKN). 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Uit diverse rapporten blijkt dat de websites en computersystemen van zorginstellingen onveilig zijn. Door ransomware, datalekken en het hacken van medische apparatuur en e-health toepassingen kunnen gegevens in verkeerde handen komen. ‘Het bewustzijn van digitale veiligheid in de zorgsector moet omhoog’, aldus Nienke van den Berg, directeur van Z-CERT.

Cybersecurity heeft in de zorgsector doorgaans een relatief lage prioriteit.  Veel organisaties beperken zich tot het afvinken van de belangrijkste risico’s zoals verplicht door de lokale wetgeving inzake patientprivacy. Een echt begrijp van de risico’s van onvoldoende digitale beveiliging blijkt vaak afwezig, evenals de benodigdheden voor een brede, op meer niveaus toegepaste toepassing van cybersecurity.

Z-CERT: hulp, waarschuwingen en advies

Na de pilot worden organisaties uitgenodigd tot deelname. De doelgroep van Z-CERT zijn alle zorgorganisaties in Nederland. In 2017 is Z-CERT gestart met ziekenhuizen, categorale instellingen en GGZ-instellingen. Dit gebeurt in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra  (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en GGZ Nederland. Z-CERT zal gefaseerd, in samenwerking met de betreffende brancheorganisaties, de samenwerking naar andere doelgroepen uitbreiden.

Z-CERT heeft naar eigen zeggen een tweeledige functie: experts van Z-CERT bieden hulp bij security-incidenten, waaronder ransomware en hackpogingen, en deze helpen preventief door dagelijkse monitoring van internet op mogelijke risico’s en dreigingen. Daarnaast geven zij een waarschuwing of advies op het moment dat zich een dreiging voordoet die impact kan hebben op de organisatie.

De resultaten van de pilots worden deze zomer verwacht.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen