Zelfhulpwebsite Scouters heeft positief effect op vermindering zorgvraag

di 30 mei 2017 - 16:47
Nieuws

Na een onderzoek van een halfjaar concludeert Denise Rosheuvel, 3e-jaars student Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit, dat door de zelfhulpsite Scouters.nl de zorgvraag bij de traditionele zorgverlener afneemt. Zij voerde van november 2016 tot en met januari 2017 in opdracht van zelfhulpsite Scouters onderzoek uit.

Scouters ondersteunt mensen met een zorgvraag, zoals wanneer zij hulp nodig hebben bij het huishouden, aankleden of vervoer. Hiermee willen zij de zorgvraag bij de traditionele hulpverlener afnemen. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Denise Rosheuvel onderzocht het en kwam tot een positieve conclusie.

Ondersteuning van zelfredzaamheid

Het onderzoek voerde zij uit onder 70 Scouters-bezoekers, in de leeftijd van 24-86 jaar; 41% van de respondenten was man en 59% vrouw. Zij werden ondervraagd door middel van een online enquête. 81% van de respondenten gaf aan dat hun vraag veelal via Scouters beantwoord werd en dat daardoor een bezoek aan een traditionele zorgverlener niet meer nodig was.

De respondenten beoordelen de zelfhulpsite Scouters als betrouwbaar, gebruikersvriendelijk en een belangrijke ondersteuning om zelfredzaam te kunnen zijn.

Verwijzing naar professionals

Ondanks de missie de traditionele zorgverlener te ontlasten, verwijst Scouters zo nu en dan toch mensen door naar deze professionals. Zij werken samen met ergotherapeuten, (revalidatie)artsen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Een mens kan immers niet alles zelf oplossen. Advies van zorgverleners blijft dus van groot belang, zeker wanneer het aankomt op de keuze voor een juist hulpmiddel. Ook het WMO-loket, de gemeente, het zorgkantoor en de zorgverzekeraar hebben een plekje bij Scouters.

Het is echter in die situaties dat een zorgverlener niet persé nodig is, dat Scouters een uitkomst biedt. Zo biedt de website informatie over zelfstandig leven en wonen.

Scouters werd 1,5 jaar geleden opgericht voor en door mensen met een bewegingsbeperking, in Nederland een groep van ruim 2 miljoen mensen. De zelfhulpsite biedt oplossingen en hulpmiddelen waarmee de zelfstandigheid van mensen met een blessure, handicap of bewegingsbeperking door ouderdom, vergroot wordt. Dat kan een oplossing zijn bij het huishouden, een alternatief voor de rollator of de meest innovatieve rolstoel. Al ruim 100.000 mensen vonden een oplossing of hulpmiddel op Scouters.nl.