Mutisensorische cabine vindt bij toeval toepassing in de zorg

Sensory Reality Pod: het klinkt als sciencefiction, maar het is al werkelijkheid. Een cabine die alle zintuigen in één beleving prikkelt, zoals genieten van een zonsondergang aan zee, compleet met een briesje zilte zeelucht. Sensiks-oprichter Fred Galstaun bedacht het voor thuisomgevingen, maar het concept bleek nuttige toepassingen te hebben in de zorg: van het activeren van geestelijk gehandicapten tot het ontstressen van chirurgen.

Sinds december 2016 is het concept op de markt: de Sensory Reality Pod (SRP). Een cabine die alle zintuigen prikkelt. Bij een persoon die de gecrëerde beleving ondergaat, vindt biofeedback plaats van lichaamsfuncties, zoals hartslag en hersengolven. En daardoor is het mogelijk te bepalen wat het effect van het prikkelen van de zintuigen is.

Het idee dat leidde tot de Pod, kwam voort uit een moeilijke periode in het leven van Sensiks-oprichter Fred Galstaun. Problemen bij zijn eerdere bedrijf in infraroodapparatuur en –ruimtes leidden tot een flinke burnout. “Pas na een bezoek aan het strand in Scheveningen voelde ik me positiever, kon ik weer opladen.”

Simuleren zintuiglijke ervaringen

De mix van indrukken bracht Galstaun in een betere gemoedstoestand. Het voelen van een briesje, geluiden van de branding en geroezemoes op de achtergrond, zonlicht en warmte op zijn huid. “Daar kreeg ik het idee dat zoiets toch wel te simuleren moest zijn. Bij virtual reality breng je al beeld en geluid naar iemand toe. Bij mij werden alle zintuigen beïnvloed – sensory reality dus. Ik had al een bedrijf dat infraroodcabines maakte, dat leek me een goed uitgangspunt om al die zintuigelijke ervaringen samen te brengen.”

Om het idee te concretiseren, zocht Galstaun samenwerking met de TU Delft en TNO. Bij dit laatste instituut werd hij op het idee gebracht van toepassingen in de gezondheidszorg. “Ik zag het meer als iets voor een thuisomgeving. Het was bijna als de ontdekking van penicilline: bij toeval stuitten we op een toepassing waar wij niet op mikten, maar waar veel potentie in zit.”
Mede met een subsidie van 50.000 euro en expertise van een TNO kenniscluster, ontwikkelde Sensiks in 3,5 jaar een multisensorische cabine. Uit alle proeven met prototypes bleek dit multisensorische aspect – Galstaun spreekt over een symfonie – effectief bij het triggeren van een bepaalde gemoedstoestand van mensen. “Dat bleek onder meer uit metingen waarbij we konden zien hoe bepaalde werkzame hormonen vrij kwamen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.