Wat een feest!

Die week van de e-health. Het leek af en toe wel alsof er op elke hoek van de straat een demonstratie van digitale zorg was. Op zo’n moment zie je de positieve energie die in ons land vrij komt als je het aandacht geeft. En ook op hoeveel plekken het feitelijk al leeft. In een rondgang merk en hoor je ook van de ‘problemen’ die er leven. Of beter gezegd, van dingen die nog opgelost moeten worden.

Voor een aantal zaken is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt; ook niet dat het niet werkt overigens. Soms zit de financiering in de weg en brengt zelfs de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een rapport uit waarin zij concludeert dat het onder andere in de durf zit om grote investeringen te doen. Ik citeer: ‘…met name in relatie tot het kunnen terugverdienen van initiële investeringen die e-health vergt. Deze problemen worden grotendeels veroorzaakt door disbalans tussen investeringen, zekerheden en beoogd effect op de korte termijn versus de langere termijn’. Als dát het probleem inderdaad is, wat ik betwijfel, stop dan ook gelijk maar met die grote implementaties van EPD.

Het kan wel!
Dat het wél kan, bewijst Kaiser Permanente. Deze combinatie van zorgverzekeraar én zorginstelling in de USA, heeft
11 miljoen leden. Zij verwerkten in 2015 meer dan de helft (52%) consulten middels een e-consult : dat zijn er 6.000.000!

Ik denk dat het tijd wordt om patiënten op te roepen om er om te vragen, verzekeraars om het in te kopen als vast onderdeel van hun mix, en zorginstellingen te vragen te stoppen met allerlei ‘apps’, platformen en dergelijke aan de ‘buitenkant’ van de zorg te hangen. Laat het onderdeel worden van de reguliere zorg. Digitale zorg is namelijk ‘gewoon’ wat het is; zorg, maar dan digitaal.

@lucienengelen

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.