‘Digitale patiëntreis over 1e en 2e lijn helpt zorgprofessional en patiënt’

ZorgDomein zoekt steeds meer samenwerking met andere platforms. Standaard koppelingen moeten het combineren van elkaars sterke punten eenvoudig maken. Uitgangspunt is de vraag van patiënten en zorgaanbieders. Zo kwam ZorgDomein in Meander Medisch Centrum uit bij Medify, dat de patiëntreis voor het ziekenhuis digitaliseert. “We willen onze digitale patiëntreis - het proces van eerste verwijzing tot het ziekenhuistraject - eenvoudiger maken en beter aansluiten op de 2e lijn door dwarsverbanden te leggen, ongeacht platform of toepassing”, vertelt Arnold Bos van ZorgDomein.

De digitale patiëntreis vanuit ZorgDomein betreft het gedigitaliseerde proces van verwijzing tot eerste afspraak. Doel is dat patiënten veel stappen zelfstandig doorlopen, zonder dat een polimedewerker handmatige acties moet ondernemen. Diverse applicaties voor bijvoorbeeld het maken van een afspraak en het invullen van een vragenlijst worden met een koppeling direct beschikbaar gemaakt voor patiënten. Dit moet een efficiëntieslag en kostenbesparing voor de zorginstelling realiseren. Ook zorgt dit voor de gewenste controle en duidelijkheid bij de patiënt.

Veel onderdelen van de digitale patiëntreis vinden nu via losse toepassingen plaats. ZorgDomein ziet steeds meer opties om deze reis voor patiënt én betrokken zorgaanbieders te vereenvoudigen, door intensief samen te werken met andere platforms en toepassingen. ZorgDomein, dat verwijzingen en bijhorende gegevensuitwisseling in de zorg tussen zorginstellingen faciliteert (13,7 miljoen in 2019), vond hierin onder meer een partner in Medify, dat de patiëntreis in de tweede lijn digitaliseert.

“Daarbij staan wel de behoeften van patiënt en zorgaanbieder centraal,“ vertelt Arnold Bos van ZorgDomein. “We kijken samen met zorgaanbieders hoe we het gebruik van digitale toepassingen kunnen bundelen voor een groter deel van het zorgtraject. Daar zoeken we dan de juiste partner bij.”

Meander pilot
“Meander Medisch Centrum in Amersfoort is de pilot voor onze samenwerking”, aldus René Louis van Medify. Tussen de digitale doorverwijzing van de huisarts (zoals via ZorgDomein) en digitale intakes van Medify zit volgens hem een onnodige knip. Integratie kan handmatige en administratieve handelingen, zoals een eerste intake, beperken of zelfs wegnemen. Dat beperkt de kans op fouten, verheldert het hele proces, en bespaart zowel zorgmedewerkers als patiënten veel tijd.

Louis: “Digitale voorlichting en pre-screening is voor vrijwel elke doorverwijzing gewenst en volstaat voor kleine ingrepen zelfs als contactmoment. Door de integratie kan er direct vanuit de ZorgDomein-verwijzing een Medify-module bij de patiënt worden uitgezet. Zo krijgt de patiënt de benodigde voorlichting en de afdeling de benodigde patiëntinformatie, op voorhand. Dat is eenvoudiger, efficiënter en meer inzichtelijk.”

Zowel de patiënt als de zorgaanbieder kan de tijd tussen de doorverwijzing van de huisarts en de eerste melding bij een balie beter en effectiever benutten, ziet ook Bos. “En Meander wilde hiervoor graag één goede oplossing.”

“De koppeling tussen ZorgDomein en Medify hebben we technisch al uitgewerkt en opgezet”, voegt Louis toe. “De aansluiting van de zorgpaden en de security en privacy wordt nu ingeregeld om live te kunnen gaan. Het gaat in eerste instantie om eenvoudige trajecten zoals polikliniekbezoeken en laagcomplexe medische ingrepen. Daar kan de integratie direct toegangstijden en fysieke consultatie verkorten of zelfs wegnemen, om zo de patiënt sneller en beter te kunnen helpen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.