‘ICT is onmisbaar, maar patiënt staat centraal’

Carin Littooij, secretaris LHV Carin Littooij runt, samen met haar partner, een huisartsenpraktijk in Driebergen. ‘Ik heb een passie voor organiseren. Dingen zo aanpakken, dat het helpt.’ In haar visie staat de patiënt centraal en dat probeert ze ook over te brengen in haar bestuursfunctie als secretaris binnen de LHV.

‘Ik vind het belangrijk om ons vak beter te maken. ICT hoort daarbij.’ Volgens Carin Littooij, huisarts en bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is het van belang dat huisartsen meer worden ondersteund in hun praktijk. ‘ICT is voor hen geen doel op zich. Huisartsen zijn bezig met hun patiënten. ICT is niet per se iets waar ze tijd aan willen besteden. Maar ze werken wel elke dag in het huisartsinformatiesysteem (HIS) en ook patiënten zijn steeds meer gewend aan een digitaal serviceniveau. Het is dus belangrijk dat een huisarts altijd vanuit zijn computer kan werken en zaken kan afhandelen die van belang zijn: afspraken, recepten, uitwisselingen met andere zorginstellingen en verwijzingen, maar ook beveiligd e-mailen en populatieoverzichten inzien. ICT moet gewoon zijn werk doen.’

Wat hebben huisarts en patiënt nodig om goede zorg te kunnen bieden respectievelijk krijgen?

Het vak van huisarts verandert en de huisartsenpraktijk verandert daarin mee. ICT maakt hiervan onderdeel uit, aldus Littooij: ‘Als ik het vergelijk met een aantal jaren geleden? Toen kregen we stapels post binnen. Allemaal verwijzingen en rapportages. Als huisarts gaf je daarin de belangrijke zaken aan. En de doktersassistente typte het vervolgens over. Dat werk is compleet verdwenen. Die rapportages doet de huisarts tegenwoordig rechtstreeks in het HIS.’

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.