eCoach COPD: Van spreek-kamer naar huiskamer

Voor COPD-patiënten is zorg gericht op de persoonlijke omstandigheden van groot belang voor een optimale gezondheid. In dit kader startte het OLVG in Amsterdam een pilotonderzoek over de mogelijkheden van een door Sananet ontwikkelde eCoach.

Paul Bresser is 25 jaar longarts en werkt sinds acht jaar in het OLVG. Ooit promoveerde hij op COPD. De interesse in deze ziekte is er nog steeds. Bresser richt zich met name op aspecten van zorgvernieuwing rondom de ziekte. “COPD is een van de weinige ziektes die qua mortaliteit nog stijgende is. Oorzaken zijn onder andere de vergrijzing en dat nog veel mensen roken. De werkwijze van ‘de patiënt komt drie tot vier keer per jaar op controle’ is mijns inziens achterhaald. Verschijnt hij op controle, dan gaat het vaak goed met hem. Hij is immers in staat naar de poli te komen. Maar is hij echt ziek, dan komt hij niet. Kortom, we hebben geen contact met hem als dat wenselijk zou zijn en wel, als het eigenlijk niet hoeft. Het mooie van een e-healthapplicatie is, dat we bij de patiënt in de huiskamer zitten. We monitoren hem op zijn eigen plek.”

met het gebruik van deze eCoach COPD zijn er 37% minder ziekenhuisopnames en een afname in het aantal exacerbaties

 

Idee
Hoe ontstond het idee voor het ontwikkelen van een eCoach? Bresser: “Ik liep er al langer mee rond. Op een gegeven moment ontmoette ik Marcel Suderée van Sananet. Hem kende ik vanuit een vorige baan. Hij vertelde dat Sananet eCoaches ontwikkelt. Een van deze eCoaches

is MijnCOPDcoach. Uit Nederlands onderzoek bleek toen al duidelijk, dat met het gebruik van deze eCoach COPD er 37% minder ziekenhuisopnames zijn en een afname in het aantal exacerbaties(1). We hebben toen besloten om samen een pilot te starten om een vernieuwde versie van de eCoach COPD te ontwikkelen.”

De pilot startte eerder dit jaar. Een werkgroep, bestaande uit longartsen, longartsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, longverpleegkundigen en Sananet, werd opgericht om de pilot in goede banen te leiden. Ook de ROHA is betrokken. Bij deze organisatie zijn zo’n 200 huisartsen in Amsterdam aangesloten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.