“Innovatie in de zorg lukt alleen als iedereen aan boord is”

Health Deal: consortium om zorg te vernieuwen De ‘Health Deal Academy Het Dorp’ staat voor innovatieve R&D met, voor en door gebruikers van langdurende zorg. Het is een convenant dat 50 publieke en private partijen hebben gesloten om technologische innovaties en vernieuwingen te realiseren met mensen die langdurende zorg nodig hebben. Doordat de verschillende projectgroepen samenwerken mét gebruikers, is innovatie van de zorg en een kostenbesparing mogelijk. In een interview geeft innovatie- en e-health specialist Jorrit Ebben een toelichting op de status van deze Health Deal, bijna een jaar na tekenen van het convenant.

Ebben: “De ‘Green Deals’ vallen momenteel met bosjes uit de boom. Het zijn verbintenissen om groene en slimme energie beschikbaar te maken. Een ‘Health Deal’ is een soortgelijk iets, waarbij we een consortium vormen om te kijken of de zorg technologisch is te vernieuwen rondom een bepaald thema.”

Er zijn momenteel drie Health Deals: De Health Deal voor beslisondersteuning in de oncologie, de Health Deal voor excellente pijnzorg chronische pijnpatiënten en de Health Deal Academy Het Dorp. “Deze laatste Health Deal is een beetje uit de hand gelopen. We hebben namelijk 50 publieke en private partners voor de vernieuwing van langdurige zorg. De innovatie in de zorg kan volgens mij echter ook alleen maar lukken als de ‘whole system in the room’ is. Denk aan: overheden, bedrijven, verzekeraars, kennisinstellingen, universiteiten, innovatienetwerken én natuurlijk de eindgebruiker.”

Health Deal
Een jaar geleden, op woensdag 25 januari 2017, werd deze Health Deal voor vernieuwing van de langdurende zorg ondertekend. Alle partijen vinden het een belangrijk thema. Ebben: “Het grootste deel van de oplossingen maak je samen. We kregen de partijen bij elkaar door te laten inzien wat er te halen is. De vergeten groep, de gehandicaptenzorg, werd daardoor een hot item. Academy Het Dorp hebben wij toen vanuit Siza als aparte onderzoeksorganisatie opgericht.”

Partijen moesten eerst zelf aangeven wat ze toe wilden voegen aan de vernieuwing. Er werden partijen  gezocht die bijvoorbeeld iets wilden doen met smart homes (domotica). “Die hebben we vervolgens bij elkaar gezet. Dan lieten we ze zelf vertellen wat ze willen vernieuwen, en daaromheen is het convenant gebouwd. We moeten zien wat mensen te bieden hebben en hoe dat past bij de problemen eromheen. We spreken partijen aan op wat ze intrinsiek zelf willen veranderen aan de zorg.”

Fotografienne healthweek 8535 ict&health

Academy Het Dorp
BN-er Mies Bouwman is van ‘Het Dorp’. In 1962 deed zij de eerste crowdfunding in Nederland op tv, voor de opbouw van locatie ‘Het Dorp’. Ebben: “Het dorp is inmiddels 50 jaar oud en wordt volledig vernieuwd. De volgende generatie zorgbouw, moet meer gaan over hoe technologie kan helpen om mensen minder afhankelijk van zorg te maken. Daarom ‘Academy Het Dorp’, met de innovatie-ervaring die we hadden. Ik gebruik verder de term ‘Ecosysteem’, omdat het hele systeem in een ruimte is. Dat zie je in de benoemde thema’s. Er moet meer onderzoek gedaan worden, en dat moet je samen met de patiënt doen. Dat is een voorwaarde van vroege innovatie tot implementatie en testen van de doelmatigheid. We hebben daartoe tevens een opleiding ‘Smarth Health’ gemaakt, dat is een mbo+ opleiding waar mensen leren om technologie toe te passen in de zorg. Mensen leren om met technologie te adviseren, waardoor de zorgprofessional zelf niet meer nodig is. Het systeem moet om de persoon met langdurende zorgvraag vernieuwd worden. Dat moet je stapelen, niet één ding tegelijk.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen