Search
Close this search box.
Search

De digitale dorpsdokter: dagelijkse praktijk

Op het moment van schrijven van dit blog, is het bijna tijd voor de oratie van Prof. Dr. Ir. Daan Dohmen, bijzonder hoogleraar digitale transformatie in de zorg. Ik ben wel heel erg benieuwd naar de inhoud van zijn oratie, al staat mijn vakantie live er bij zijn in de weg.

Waar Daan Dohmen het onder andere over gaat hebben, is de digitale dorpsdokter die nodig zou zijn om een zorginfarct te voorkomen. Dat spreekt mij natuurlijk erg aan. Want hoewel ik geen wereldnieuws verkondig als ik zeg vanaf het begin van mijn huisartsen carrière bezig te zijn geweest met digitale zorg, voel ik me eigenlijk nog steeds een dorpsdokter. Poten in de klei. Tot niet zo heel lang geleden nog 5-6 dagen per week. Dorpsdokter beschouw ik dan ook een beetje als een geuzennaam – ook al is ’s-Heerenberg wel degelijk een stad! Maar ik geef toe, met 8000 inwoners is stadje een betere naam.

Dreigend zorginfarct

Toch ziet deze dorpsdokter (inmiddels nog maar 4-5 dagen per week in de praktijk) de dagelijkse werkzaamheden ook veranderen. De veranderingen die Daan Dohmen noemt, met de dreiging van een zorginfarct, zijn voelbaar. Een verouderende bevolking, een tekort aan arbeidskrachten, stijgende zorgkosten, complexere zorg en een groeiende zorgvraag zijn zaken waar we niet omheen kunnen.

Heel vaak hoor ik van mijn collega’s dat ze niet geloven dat digitalisering daar iets aan ten goede zou kunnen veranderen. Ik ben het daar niet mee eens, maar snap de gedachte wel. Ik zie twee belangrijke redenen voor die gedachte.

  • De eerste: onze basissoftware (het HIS) is zeer bepalend in wat wij dagelijks doen op ICT-gebied. En geen enkel HIS blinkt op dit moment uit in gemakkelijke koppelbaarheid met andere systemen. We rijden met rammelende dieseltjes die uitstekend doen waarvoor ze ooit gemaakt waren. Maar als je je voorstelt hoe je met zo’n dieseltje bij een elektrische laadpaal staat, dan krijg je een beeld.
  • De tweede: Misschien mede om deze reden, zijn heel veel digitale stappen voorwaarts lang buiten de deur gehouden. We zijn als huisartspraktijken te lang en te veel op onze eilandjes gebleven. Dat maakt de stap naar digitale transformatie op dit moment een hele ingewikkelde. Als we veel eerder mee hadden bewogen dan hadden we zelf veel meer invloed kunnen uitoefenen. En voelde het nu niet alsof er een totaal andere wereld aan ons opgedrongen wordt. Met de werklast die iedere huisartsenpraktijk nu dagelijks ervaart snap ik wel dat men erg opziet tegen die digitale transformatie.

Digitale dorpsdokter

En toch: deze dorpsdokter ervaart wel degelijk dat digitaal werken gewoon bij de dagelijkse dorpspraktijk kan horen. Die hindernis van het HIS heb ik ook nog steeds. Maar omdat ik vanaf het begin digitaal werken heb omarmd waar het kon, is bij mij de transformatie geleidelijk in de organisatie meegenomen. En voelt digitaal werken voor mij net zo natuurlijk als consulten in de spreekkamer voelen. Het ene sluit het andere niet uit. Digitaal werken is geen panacee. Maar het kan dus echt gewoon ook in de praktijk van de dorpsdokter!

De oratie van Daan Dohmen is te volgen via de website van ICT&health.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?