Dicht de digitale kloof!

Hoewel ik een grote eHealth enthousiast ben, zie ik ook wel wat problemen en die digitale kloof is er eentje van. En juist in de aanloop naar de eHealth Week (van 8 -10 juni), waarin we eigenlijk vooral kijken naar alle mooie ontwikkelingen in de eHealth, is het zaak ook nog eens naar dit punt te kijken.

Optimistischer

Ik ben in de tussentijd eigenlijk alleen maar optimistischer geworden. Hoewel er een deel van de mensen zal blijven bestaan die echt helemáál niet vooruit komt met techniek (zoals er ook mensen zijn die eenvoudige formulieren niet kunnen begrijpen),  wordt die techniek aan de buitenkant (de “user interface”) steeds simpeler. Je zou het niet zeggen, omdat de techniek zélf juist steeds complexer wordt. Ik gaf al het voorbeeld van de ontwikkeling van de MS-DOS computer naar de Windows en Apple computers van tegenwoordig: Ze kunnen oneindig veel meer, maar zijn ook oneindig veel gemakkelijker te bedienen. En waar veel mensen de iPad als de overtreffende trap zien van technisch vernuft (terecht!), is de bediening juist weer een stukje simpeler geworden.

Recente ontwikkelingen steunen me alleen maar méér in de overtuiging dat er straks een veel menselijker laag om de techniek heen gaat komen.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden. Wie de documentaire “Ik ben Alice” zag, over de eerste voorzichtige schreden in de mensenwereld van zorgrobot Alice, zag al een voorbeeldje van hoe ouderen met een behoorlijk ingewikkeld stuk techniek omgaan. Gewoon, door er tegen te praten.  Vlekkeloos ging dat nog niet, maar wat ik frappant vond was dat er af en toe vrij automatisch een redelijk natuurlijk gesprek leek te ontstaan. Met die acceptatie zat het wel goed.

Andere ontwikkelingen zijn de spraakassistenten die de laatste jaren al een plekje gevonden hebben in onze telefoons. Siri, Cortana en Google Now zijn bekende voorbeelden. Ik sta soms versteld van wat ze kunnen, al zijn ze nog verre van foutloos. Tegelijkertijd merk ik hoe vast ik blijf houden aan de oude manier van werken. Kennelijk is ook gemak iets waar we aan moeten wennen als dat anders is dan wat we al jaren gewend zijn. Maar dat dit in de heel nabije toekomst een revolutie gaat betekenen lijkt me evident. Wel moeten we er nog een paar foutjes uit halen. zie video van Apeldoorn….

###rapper-carcontrolle###

Onlangs zag ik een filmpje over Viv, een nieuwe spraakassistent, gemaakt door de mensen die oorspronkelijk Siri ontwikkelden voor Apple. Echt weer stappen vooruit!

###VIV###

Kloof?

Al deze ontwikkelingen maken me één ding duidelijk: Die digitale kloof is er op het moment zeker. Maar hoe complexer de techniek, hoe natuurlijker de mogelijkheden om met die techniek te kunnen communiceren lijken te worden. Die kloof gaat gedicht worden!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?