Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 mei 2016
Artikel delen

Dicht de digitale kloof!

Hoewel ik een grote eHealth enthousiast ben, zie ik ook wel wat problemen en die digitale kloof is er eentje van. En juist in de aanloop naar de eHealth Week (van 8 -10 juni), waarin we eigenlijk vooral kijken naar alle mooie ontwikkelingen in de eHealth, is het zaak ook nog eens naar dit punt te kijken.

Lid redactieraad ICT&health

dr. Bart Timmers

dr. Bart  Timmers Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Optimistischer

Ik ben in de tussentijd eigenlijk alleen maar optimistischer geworden. Hoewel er een deel van de mensen zal blijven bestaan die echt helemáál niet vooruit komt met techniek (zoals er ook mensen zijn die eenvoudige formulieren niet kunnen begrijpen),  wordt die techniek aan de buitenkant (de “user interface”) steeds simpeler. Je zou het niet zeggen, omdat de techniek zélf juist steeds complexer wordt. Ik gaf al het voorbeeld van de ontwikkeling van de MS-DOS computer naar de Windows en Apple computers van tegenwoordig: Ze kunnen oneindig veel meer, maar zijn ook oneindig veel gemakkelijker te bedienen. En waar veel mensen de iPad als de overtreffende trap zien van technisch vernuft (terecht!), is de bediening juist weer een stukje simpeler geworden.

Recente ontwikkelingen steunen me alleen maar méér in de overtuiging dat er straks een veel menselijker laag om de techniek heen gaat komen.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden. Wie de documentaire “Ik ben Alice” zag, over de eerste voorzichtige schreden in de mensenwereld van zorgrobot Alice, zag al een voorbeeldje van hoe ouderen met een behoorlijk ingewikkeld stuk techniek omgaan. Gewoon, door er tegen te praten.  Vlekkeloos ging dat nog niet, maar wat ik frappant vond was dat er af en toe vrij automatisch een redelijk natuurlijk gesprek leek te ontstaan. Met die acceptatie zat het wel goed.

Andere ontwikkelingen zijn de spraakassistenten die de laatste jaren al een plekje gevonden hebben in onze telefoons. Siri, Cortana en Google Now zijn bekende voorbeelden. Ik sta soms versteld van wat ze kunnen, al zijn ze nog verre van foutloos. Tegelijkertijd merk ik hoe vast ik blijf houden aan de oude manier van werken. Kennelijk is ook gemak iets waar we aan moeten wennen als dat anders is dan wat we al jaren gewend zijn. Maar dat dit in de heel nabije toekomst een revolutie gaat betekenen lijkt me evident. Wel moeten we er nog een paar foutjes uit halen. zie video van Apeldoorn….

###rapper-carcontrolle###

Onlangs zag ik een filmpje over Viv, een nieuwe spraakassistent, gemaakt door de mensen die oorspronkelijk Siri ontwikkelden voor Apple. Echt weer stappen vooruit!

###VIV###

Kloof?

Al deze ontwikkelingen maken me één ding duidelijk: Die digitale kloof is er op het moment zeker. Maar hoe complexer de techniek, hoe natuurlijker de mogelijkheden om met die techniek te kunnen communiceren lijken te worden. Die kloof gaat gedicht worden!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Lid redactieraad ICT&health

dr. Bart Timmers

dr. Bart  Timmers Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen