Gezondheidsbakens

13 juni 2016
Blog

De Beacon-technologie staat weer in de picture sinds Apple zijn iBeacons nu breder en goed werkend gelanceerd heeft. Op zich is het concept niet nieuw. Al eerder waren er informatiezuilen, de Points Of Information (POIs), die draadloos contact zochten met smartphones van de passanten. Die konden na het bevestigen informatie te willen ontvangen over producten, shows / festivals (met trailers en al), bezienswaardigheden, plattegronden of rondtoeren en lopende programma’s of tijden van het OV op de smartphone bekijken.

Smart cities

In het tijdperk van de smart digital city zijn Beacons tevens weer een welkome aanvulling op het verspreiden en delen van informatie onder haar inwoner en bezoekers. In Friesland maken daar al diverse steden gebruik van. Hetzelfde geldt voor ondernemersinitiatieven in steden elders in het land.

Voor de gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg zijn POIs en Beacons geen onbekenden. Je ziet ze al in ziekenhuizen, behandelcentra en op congressen. Ook in publieke locaties zoals buurthuizen vond je POIs met informatie voor patiënten en over gezondheid leefstijl en welzijn (GLW).

De Apple motor

Apple kwam al in 2013 met het concept van iBeacon voor ontwikkelaars uit. Sinds OS7 wordt dit systeem ook volledig door het besturingssysteem op iPhones en iPads ondersteund. In 2015 was er enige commotie over het idee dat Apple de Smart Signs in de Apple Store door iBeacons zou vervangen. Behalve het verstrekken van productinformatie over het Apple Repertoire zouden deze iBeacons dan ook mogelijk het koopgedrag van de klanten in de winkel  beïnvloeden en analyseren. Overigens gebeurt dat in de koopcentra van een aantal slimme digitale steden ook al. En pretparken en evenementen analyseren zo de wensen en het gedrag van hun bezoekers.

Naast Apple is oo Samsung Proximity bezig met beacon-technologie.

Techniek

In principe zijn iBeacons gewoon kleine kastjes die via Bluetooth de online informatie van de aanwezige netwerken samenbrengt met de offline wereld van de passanten met smart devices op zak. Het  bereik draagt tot circa 50 meter. Dat is aanmerkelijk verder dan de enkele centimeters van Near Field Communication (NFC) zoals in zwang bij betalingen met de smartphone.

Iedereen kan met goedkope software zoals MacBeacon van elke Mac een iBeacon maken. Idem valt de iPhone of iPad ook gewoon als iBeacon in te zetten. Voor nog geen € 100,- kan je al geschikte externe transmitters aanschaffen.  Bijvoorbeeld  de Estimote.

Locaties

Behalve in digitale steden (zowel toeristisch als in winkelstraten) met Friesland als koploper zie je iBeacons momenteel op Schiphol en in ziekenhuizen (o.a. het Westfriesgasthuis). De eerste medische toepassing waren gericht op het begeleiden van patiënten naar inschrijfbalies, behandellokaties en poliklinieken. Nooit meer verdwalen in medische conglomeraties.

Meer doen met gezondheidsbakens

Er is natuurlijk veel meer mogelijk. In het publieke domein van de digitale stad brengen iBeacons de GLW aan de passanten. Dit zowel op straat als in openbare panden. Gezond bewegen, eten, wijzen op risico’s en tips voor het eigen welbevinden. In geval van gevaarlijke drugs in omloop waarschuwen de iBeacons daarvoor in de uitgaanscentra en – gelegenheden. Op scholen preventieve tips voor de leerlingen en het promoten van gezond voedsel in de kantines. In wijken en buurten wijst de Beacon-technologie op interessante activiteiten en veiligheid.

Idle time

In de wachtkamer of bij de apotheek vult het iBeacon de idle time (wachttijd waarin de cliënt tijdens het wachten op zijn beurt weinig om handen heeft) met nuttige gezondheidsinformatie. Ook kan het iBeacon behandelingen en kleine ingrepen uitleggen door filmpjes naar de smartphone te streamen. Een persoonlijke variant van de wachtkamer-tv. Je hoeft niet te kijken doch selecteert zelf uit het aanbod.

Een belangrijke overweging is en blijft dat de cliënt / patiënt zelf beslist welke info hij / zij wenst te ontvangen. Bij analyses van beweging, voorkeuren, kijkgedrag e.d. plus duidelijke promotieactiviteiten dient de bezoeker / passant daarvan op de hoogte gesteld te worden!

Wilt u ook Bloggen? Stuur uw aanvraag dan in via redactie@icthealth.nl