Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
2 maart 2016
Artikel delen

HIMSS16: personalized medicine of precision medicine

Er wordt veel gesproken over personalized medicine, maar wat is het nu eigenlijk en in hoeverre is het al realiteit? Tijdens de personalized medicine sessie van de Dutch HIMSS Community in Las Vegas ging John Sharp, senior manager consumer health IT bij het HIMSS innovation center, hierop uitgebreid in.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Precision medicine

Hoewel veel wordt gesproken over ‘personalized’ medicine, is de term ’precision’ medicine eigenlijk nauwkeuriger. Eigenlijk gaat het namelijk niet zozeer om zorg die gericht is op het individu, maar meer om de behandeling die rekening houdt met de beschikbare data over bijvoorbeeld genetische, leefstijl- en omgevingsfactoren. Daarbij gaat het om de 4 P’s:

  • Predictive;
  • Personalized;
  • Preventive;
  • Participatory.

4 P’s

Op basis van data over de genoemde factoren kan het mogelijke ziekteverloop of de reactie op een behandeling beter worden voorspeld (predictive), kan beter worden bepaald voor welke groepen een behandeling geschikt is (personalized), kan mogelijk eerder worden ingegrepen op basis van vroege symptomen (preventive) en kan de patiënt meer worden betrokken bij zijn behandeling (participatory). De Amerikaanse overheid stopt momenteel geld in programma’s voor precision medicine (US precision medicine initiative), waarbij het ontwikkelen van nieuwe data-analysemethoden een belangrijke rol speelt.

IBM Watson

Een goed voorbeeld van wat nu al mogelijk is, is IBM Watson. Watson is in staat natuurlijke taal te interpreteren (bv. in medische artikelen), kan grote datavolumes aan, geeft antwoorden op vragen met behulp van statistische methoden en geeft daarbij een inschatting van de betrouwbaarheid van de antwoorden, past zich aan en leert naarmate de tijd vordert. Watson laat ook zien waar hij het bewijs vandaan heeft. Er worden vooral pilots gedaan op het gebied van oncologie.

Voorbeelden

Bestaande voorbeelden van precision medicine richten zich vooral op de behandeling van kanker, bv. het onderzoeken van tientallen genen in tumorweefsel om de therapiegevoeligheid vast te stellen. Een ander voorbeeld is het terrein van de pharmacogenomics. Hierbij wordt de gevoeligheid van patiënten voor medicatie vastgesteld op basis van genetische profielen.

Aan de slag

Als je als ziekenhuis met precision medicine aan de slag wil, is het zaak om hiervoor een strategie te ontwikkelen. Het is verstandig om te beginnen op het terrein van oncologie of pharmacogenomic en om een programma te ontwikkelen voor geavanceerde data-analyse. Ook moet geschikt personeel worden opgeleid, waarbij data scientist een rol is die in opkomst is.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen