Robotisering van de gezondheidszorg (1)

De tweede industriële revolutie is inmiddels begonnen. Een van de belangrijkste onderdelen van deze revolutie is het toenemende gebruik van de robots. Van robots die bloed afnemen tot robots die maaltijden rondbrengen en bedden verschonen en vervoeren, deze robots zullen binnenkort onmisbaar worden in onze samenleving, en binnen de gezondheidszorg.

Voorbeelden van robots in de gezondheidszorg zijn er genoeg te benoemen. Neem nou eens Cognitoys (www.cognitoys.com) als voorbeeld. Deze robot is ontwikkeld door IBM (International Business Machines Corporation) en is verbonden aan Internet. Hierdoor is deze robot in staat om elke willekeurige vraag te gaan beantwoorden. Oorspronkelijk is Cognitoys ontwikkeld voor kinderen om kennis op te doen. Uiteraard kan deze robot ook worden ingezet voor kinderen die bijvoorbeeld autistisch zijn, of voor ouderen die aan dimensie lijden.

###Robotica 1###

 

Caredroid

De Caredroid robot lijkt sterk op Cognitoys. Deze robot gedraagt zich sociaal-emotioneel menselijk en kan zelfs mensen met autisme juist sociaal vaardiger maken.

###Robotica 2###

In ziekenhuis in het Belgische Gent wordt momenteel Robot Zora ingezet. Zora leert kinderen oefeningen en filmt ze voor diverse onderzoeken.

###Robotica 3###

RP-VITA robot

Een andere voorbeeld is de RP-VITA robot. Deze robot werkt volledig autonoom en heeft in 2013 goedkeuring gekregen om in de Amerikaanse ziekenhuizen ingezet te worden. De robot kan bediend worden via een smartphone, tablet of een computer. Een arts kan een kamer kiezen, en robot navigeert daar naar toe zonder zich te mengen in mensen of andere voorwerpen. Eenmaal in de gewenste kamer gearriveerd, wordt de patiënt via een videoscherm vervolgens begroet door de dienstdoende arts. Met de RP-VITA robot kan een arts dus met het ziekenhuispersoneel en patiënten met één enkel klik ongeacht hun plaats gaan communiceren.  Dergelijke werkwijze maakt het mogelijk om op afstand zorg beschikbaar te stellen.

###Robtica 4###

 

Giraff Robot

Een robot die sterk op RP-VITA robot lijkt, is de Giraff Robot. Deze robot stelt mensen in staat om met hun dierbaren op afstand in contact te staan. Degenen die in een dagverblijf of verzorgingshuis verblijven, kunnen op deze manier gezelschap op afstand krijgen van hun dierbaren.

###Robotica 5###

 

Xenex robot

Ook voor zwaardere klussen zijn robots geschikt. De Xenex robot desinfecteert bijvoorbeeld kamers moeiteloos binnen 5 minuten. In San Antonio wordt Xenex robot momenteel gebruikt, en resultaten zijn veel belovend.

###Robotica 6###

Bedden verschonen

In Nederland worden robots gebruikt om bijvoorbeeld bedden te gaan verschonen. Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum gebruikt sinds eind 2015 bijvoorbeeld robots van IMS Innovations.

###Robotica 7###


Zorgrobot

Verpleegkundigen zijn over het algemeen veel tijd kwijt om spullen op te halen en te brengen. Ook thuiszorg bij de patiënten vraagt om veel investering van inspanning en geld. Diverse robots kunnen dergelijke werkzaamheden op zich nemen. Neem nou Aethon TUG Robot, RIBA II, Rose-robot of Nederlandse LEA-zorgrobot als voorbeeld. Al deze robots maken het werk van verpleegkundigen eenvoudig, waardoor verpleegkundigen meer tijd krijgen voor andere, medische, zaken. Sterker nog, diverse bedrijven beweren dat verpleegkundigen zullen door inzet van robots 25%  tot 50% van hun tijd in de toekomst gaan besparen.

###Robotica 8###


Bloedprikken

Een andere voorbeeld is de Veebot-robot. Deze robot kan helpen bloed te prikken bij de patiënten. De robot vindt vrijwel altijd de juiste ader, is nooit moe en kan tot ruim 2000 prikjes per dag gaan uitvoeren.

###Robotica 9###

Revalideren

Ook bij revalidatie geneeskunde wordt de inzet van robots veel op prijs gesteld. Revalideren is een moeilijke klus, en behoeft vrijwel altijd een professionele begeleiding. Met komst van robotische kledingstukken kunnen patiënten snel revalideren, zonder dat er een verpleegkundige van pas komt.

###Robotica 10###

Over de auteur:

Marya Yaqin blogt voor ICT&health en is spreker, trendwatcher, adviseur en blogger over de wereldwijde trends, innovaties, en de impact van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op mens, bedrijf en maatschappij. www.maryayaqin.com

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?