Search
Close this search box.
Search

Wat de zorg kan leren van… Unilever

Wat hebben Unox rookworsten, Sun vaatwastabletten en Prodent tandpasta gemeen? De titel van dit blog geeft het al een beetje weg: Al deze producten vallen onder de productportfolio van Unilever. Verdeeld over de categorieën voeding & dranken, huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging vallen er ruim 50 grote merken. Dagelijks gebruiken 2,5 miljard (!) mensen een Unilever-product. Door deze enorme aantallen zijn zij onder andere wereldwijd een van de grootste afnemers van palmolie, thee en tomaten.

Omdat het concern zo’n grote impact op de wereld heeft, is in het beleid opgenomen dat Unilever zowel duurzaamheid als groei na wil streven. Zo heeft de onderneming bijvoorbeeld als doelstelling voor 2025 om het gebruik van nieuw plastic te halveren, door het absolute gebruik van plastic verpakkingen met meer dan 100.000 ton te reduceren. Ook wil Unilever meer plastic verpakkingen helpen inzamelen en verwerken dan dat het verkoopt.

Een ander voorbeeld van het combineren van groei en duurzaamheid is het Foods Innovation Centre in Wageningen. Dit is een samenwerking van Unilever met de Universiteit Wageningen, kennisorganisaties, andere grote bedrijven en startups met als doel samen onderzoek doen naar gezonde en duurzame voedingsinnovaties. Zoals bijvoorbeeld bouillonblokjes die verrijkt zijn met extra ijzer, duurzame landbouw en plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld vlees en mayonaise.

Dat lijkt een tegenstelling. Is het niet juist veel duurder om verantwoorde grondstoffen te gebruiken en alternatieven voor het goedkope plastic te vinden? Unilever heeft echter geconcludeerd dat, als er niet duurzaam wordt geproduceerd, er op een gegeven moment geen markt meer is om te bedienen. Het bedrijf kijkt dus echt naar de lange termijn.

Maar ook op de korte termijn levert het al wins op om duurzaamheid na te streven. Bijvoorbeeld door het investeren in ontwikkelingshulp om zo de afzetmarkt te vergroten. Of op nog kortere termijn: het duurzaam omgaan met schaarse productiemiddelen om kostenbesparing te realiseren. Dat dit geen marketingstunt is maar echt verankerd in het bedrijf, blijkt uit de vele duurzaamheidslijsten waar Unilever steevast hoog eindigt.

Wat kan de zorg hiervan leren?

Ik vind de lange-termijnproblemen die Unilever wil proberen te voorkomen, ook herkenbaar voor de zorg. Dat de zorg zoals die nu geleverd wordt uiteindelijk niet houdbaar is, is geen nieuws. Wij zullen meer en meer patiënten moeten helpen met minder zorgpersoneel. Ook zullen mensen steeds langer thuis blijven wonen. Hiervoor zijn er al genoeg oplossingen in de vorm van telemonitoring, kunstmatige intelligente oplossingen en bijvoorbeeld robots die taken van zorgpersoneel overnemen. De adoptie van deze oplossingen gaat echter nog niet zo snel. Waarom richten we ons met zijn allen niet veel meer op die lange termijn?

Ik denk dat dat komt omdat we zo druk zijn met waan van de dag, dat we er simpelweg het geld, de tijd en de energie niet voor hebben om ons met de lange termijn bezig te houden. En dat daarnaast het idee heerst dat innoveren op de korte termijn eigenlijk alleen maar extra geld, tijd en energie kost.

Schijnbare tegenstrijdigheid

Ik vind echter dat de schijnbare tegenstrijdigheid bij Unilever tussen duurzaamheid en groei vergelijkbaar is met de in de zorg vaak veronderstelde tegenstrijdigheid tussen kosten enerzijds en bijvoorbeeld kwaliteit en service anderzijds. Dat hoeft helemaal niet tegenstrijdig te zijn. Ik schreef er al eerder over dat ook bedrijven als PostNL, easyJet en citizenM er juist zelf veel voordeel van hebben dat hun klant meer service ervaart. Een win-win!

Ook in de zorg zie je dat het aanbieden van online mogelijkheden er voor zorgt dat je met hetzelfde aantal medewerkers meer zorg kunt leveren en de patiënt het ook nog eens prettiger vindt.

Laten we er nou toch eens voor zorgen dat die win-wins bekend en algemeen geaccepteerd worden! Zodat we door dingen te doen die direct wat opleveren, de lange termijn problemen in de zorg vandaag al te lijf gaan.

Ik sprak hierover met Fleur van Bruggen, Communications Director bij Unilever, die ik dankbaar ben voor haar tijd en enthousiasme.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?