De Achterhoek is één van de drie regio’s waar sinds vorig jaar in een proeftuinproject wordt toegewerkt naar de invoering van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) in 2020. “De eerste ervaringen zijn positief”, zegt projectleider Jerry Fortuin van bureau Wijtz. Toch klinkt er een nuchter realisme in zijn antwoord op de vraag of we over drie jaar overal goed werkende PGO’s hebben. “Zover is het nog lang niet. We zijn een eind op weg, maar het is een ingewikkeld proces.”
Diverse partijen in het oosten van ons land werken sinds begin 2018 samen aan de eerste versie van een werkend PGO in 2020: MedMij namens de patiënten, de Santiz ziekenhuizen, Sensire als VVT-organisatie, Huisartsenvereniging Oude IJssel en Medisch Service Centrum NAAST. Er wordt geen PGO ontwikkeld, maar wel bekeken wat erbij komt kijken om een goed werkend PGO te krijgen in de regio. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het digitale informatiesysteem Get Real Health.
Pré-proeftuin
“Samen met patiënten en zorgverleners wordt nagegaan of de PGO gaat helpen om de patiënt meer grip te geven op zijn gezondheid. Maar het is tegelijk ook een poging om te kijken of het lukt om gestructureerde gezondheidsgegevens goed over te dragen”, vertelt Fortuin. “Het is eigenlijk een pré-proeftuin.”
Het initiatief komt voort uit het Informatieberaad Zorg, waarin het ministerie van VWS werkt aan een duurzaam informatiestelsel samen met de grote koepels uit de gezondheidszorg, zoals Actiz, FMS, Ineen, LHV, NHG, de Patiëntenfederatie en ZN. Fortuin: “De hoop is dat je met een PGO ook voldoet aan de doelstelling van Triple Aim: het verbeteren van de gezondheidstoestand van de populatie en de ervaren kwaliteit van de gezondheidszorg, plus het verlagen van kosten. Grip op de eigen gezondheidsgegevens moet daaraan bijdragen.”
Cultuuromslag
“Het is een boeiende ontdekkingstocht” vertelt Fortuin. “Eén van de grote uitdagingen is de grote cultuuromslag die nodig is.” Als interviewend arts denk ik dan al snel aan mijn beroepsgenoten, maar het gaat ook om een cultuuromslag aan de techniekkant. “Technici doen hun best een goed product te leveren, maar dat die patiënt nou ineens óók nog inzage moet krijgen of zelfs gegevens aan moet kunnen leveren, daar hadden ze nog even geen rekening mee gehouden”, noemt Fortuin als voorbeeld.
“De huidige systemen zijn vooral bedoeld als ondersteuning van het zorgproces binnen een instelling en niet of nauwelijks om te communiceren met de buitenwereld”, zegt Fortuin. “Nu er standaarden en richtlijnen zijn om te koppelen met iets dat de patiënt zelf gaat beheren, is dat op zijn minst een enorme ontdekkingstocht te noemen. De bestaande systemen moeten op de kop.”
Inmiddels begeven ook enkele aanbieders van ziekenhuissystemen zich op de markt van de eerstelijnszorg. Zou dat een alternatief voor een PGO zijn? “Niet echt”, stelt Fortuin. “Dan zou er veel macht in één hand komen te liggen. Zo’n platform zou mijns inziens dan een publieke nutsfunctie moeten worden. Dat zie ik niet snel gebeuren.”